Zon? Warm? Zo draag je linnen 

Als de mussen van het dak vallen, is er geen fijnere stof om te dragen dan linnen. Let wel hierop: 11 handige tips.

miami vice crockett tubbs
Stijl
Rick Owens s/s 2025 Palais de Tokyo
De meest theatrale show in Parijs
Door Arno Kantelberg
Stijl
leren jas leer
Leer de leren jas kennen
Door Arno Kantelberg

De typische zomerstof linnen werd, net als seersucker en het gestreepte/geruite madras, in de negentiende eeuw door Britse soldaten ontdekt in India, het land dat destijds deel uitmaakte van het grote Britse rijk.

Linnen wordt geweven van vezels van de plant die linum usitatissimum wordt genoemd, het is een stof die er al heel lang is, waarschijnlijk langer dan de westerse beschaving. Vanwege zijn ademende kwaliteiten en zijn luchtigheid is linnen geknipt voor de zonnige dagen die, met dank aan de opwarming van de aarde, in ons land alleen maar in aantal toenemen.

Linnen is wel een vrij specifieke, heel eigen stof, met eigen karaktertrekken. Daarom een mini-gidsje: 11 duwtjes de goeie richting op.

1. Niet dubbelen

Voor linnen geldt hetzelfde als voor seersucker: niet dubbelen. Én een linnen pak én een overhemd van dezelfde stof, is er één te veel.

2. Combineer

Combineer linnen met katoen of met zijde. Die twee stoffen hebben een andere textuur (zeker zijde), dus het zal minder luchtig aanvoelen, maar wel gestructureerder ogen. Een combinatie van texturen geeft gelaagdheid aan je verschijning.

3. Kleur

Wit is niet de enige kleur (tenzij je verpleger bent, of bakker). Combineer het wit van je linnen broek of overhemd met blauw of beige. Of met pasteltinten, voor dat extra zomerse gevoel.

4. Niet te wit

Overigens: hoe witter je linnen pak, hoe harder je statement. Ivoor- of crèmekleurig (off white noemen we dat) verzacht de uitstraling. 

jep gambardella la grande bellezza
Levensgenieter en held-in-algemene-zin Jep Gambardella (Toni Servillo) in La Grande Bellezza.

5. Voel!

Als je in de winkel een linnen pak probeert, kijk dan niet alleen statisch in de spiegel. Ga zitten, kruis je benen, loop een rondje – zodat je kunt voelen hoe de stof met jou mee beweegt wanneer je het daadwerkelijk draagt.

6. Geen boots

Die robuuste boots die je tegenwoordig overal ziet? Bewaar ze voor onder je spijkerbroek. Jouw linnen pantalonnetje vraagt om loafers of een sneaker, al dan niet van canvas.

7. Wassen

Knijp je linnen broek na het wassen voorzichtig uit (niet wringen). Leg hem daarna op de grond om te drogen. 

8. Strijken

Strijken mag, maar het hoeft niet glad als een babyhuidje te worden. Kreukels horen bij linnen. 

9. Extra strijktip

Strijk terwijl het nog vochtig is.

10. Niet alleen in de zomer

De zon staat nu aan de hemel te stralen, dus linnen is een ideale stof. Maar weet dat linnen ook gedragen kan worden wanneer de temperatuur weer gaat dalen, bijvoorbeeld tijdens een herfstig dagje in september. Zo’n linnen sweater kan heerlijk aanvoelen onder een warme winterjas. 

11. Jazeker vrienden

Linnen goes a long way.

Stijl
Rick Owens s/s 2025 Palais de Tokyo
De meest theatrale show in Parijs
Door Arno Kantelberg
Stijl
leren jas leer
Leer de leren jas kennen
Door Arno Kantelberg