Altijd al eens naar de maan gewild?

Je komt een heel eind bij deze expositie vol beelden van iconische astronautenpakken en ruimtevaarttechniek.

De Duitse kunstfotograaf Christian Voigt is gefascineerd door ruimtevaart. Zijn nieuwste fotoserie, ‘LUNAR’, bestaat dan ook uit beelden van iconische astronautenpakken en intrigerende ruimtevaarttechniek van Amerikaanse en Russische makelij. De authentieke objecten zijn geportretteerd tegen een zwarte achtergrond waardoor lijkt het alsof ze zich in de absolute stilte en immense uitgestrektheid van de kosmos bevinden.

RX-2 Extra-Vehicular Activity Spacesuit, 1963, USA

Van de volumineuze ruimtepakken uit de beginjaren tot de latere strakke, high-tech pakken: De foto’s laten de voortschrijdende evolutie van ruimtevaarttechnologie zien. Met veel aandacht voor detail en precisie legt Voigt de subtiele elementen van de beschermende kleding vast.

Litton B1-A Advanced Extra-Vehicular Suit, 1969, USA

De beelden onderstrepen hoe wetenschap en technologie ernaar streven om astronauten te voorzien van een steeds geavanceerdere en veiligere uitrusting.

A7-LB Apollo 17, 1972, USA

Door de pakken en de technologie te isoleren van een tastbare omgeving accentueert de fotograaf het individuele karakter ervan. Bovendien benadrukt de minimalistische setting door Voigt niet alleen het onbekende van het universum maar indirect ook de pioniersgeest van astronauten.

Extra-Vehicular Activity Training Gloves, Buzz Aldrin Apollo 11, 1969, USA

S-IVB-500 Saturn V rocket engine, 1968-1972, USA

Dino’s

Voigt heeft overigens meer interesses die hij fotografeert: zo is hij eveneens dol op prehistorische dinosaurusskeletten. Ook geniet hij bekendheid om zijn monumentale landschappen en om zijn (binnenhuis-)architectuurfotografie van met name interieurs van musea en bibliotheken.

Over Voigt

Christian Voigt (München, 1961) studeerde in Berlijn en Vancouver en was werkzaam in de film- en uitgeverijsector. Als gepassioneerd fotograaf speelde hij zich al vroeg in de kijker van kunstinstellingen, recensenten en verzamelaars. Zijn autonome werk is gepresenteerd in Amsterdam, Basel, Dubai, Londen, Los Angeles, Madrid, Miami, Milaan, New York, Parijs en Saint-Tropez. De kunstenaar woont en werkt in Hamburg en Zuid-Frankrijk.

Soyuz spacecraft, 1967, USSR

Over de galerie

De expositie markeert het 20-jarig bestaan van Wanrooij Gallery; in 2005 opgericht door Martijn Wanrooij en zijn partner Anja Koster. De galerie staat internationaal bekend om innovatieve en inspirerende hedendaagse kunst met een focus op nieuwe mediakunst. De galerie biedt een podium aan gevestigde én opkomende kunstenaars.

De tentoonstelling loopt van 25 oktober 2024 t/m 25 januari 2025. Adres: Wanrooij Gallery, KNSM-laan 301, Amsterdam

Op het openingsbeeld is de Command module Apollo 14, 1971, USA afgebeeld. En zo begon het allemaal in 1969. Ook dit heel toegankelijke item heef een linkje met ruimtevaart.