Deze Nederlandse horlogebanden zijn zelfs een hit in de ruimte

De horlogebanden van Erika op de Kelder zijn een hit. Het geheim: het extreme comfort en nét even wat anders dan de horlogebanden die je al kent.

Haar hobby groeide uit tot een serieuze onderneming, waarvoor ze inmiddels de wereld rondvliegt. “Af en toe moet ik mezelf echt even achter mijn oren krabben van wat gebeurt hier allemaal,” begint Erika (@erikasoriginals) als we vragen hoe het gaat. “Inmiddels reis ik de hele wereld over en mag ik ook internationaal limited editions ontwerpen. Wie had dat ooit gedacht?”

Het succes begon met de verzameling van haar vriend. Hij verzamelt horloges en met name Doxa. Op een gegeven moment kwam hij naar Erika toe met een Marine Nationale en de vraag of ze daarvoor een nieuwe band van parachute-elastiek wilde maken. Het zou hem ‘authentieker laten lijken’. 

Legerdump

Erika: “Deze stof past perfect bij het horloge. Franse marineduikers maakten de band zelf in de jaren 60 en 70. Ze kregen wel een horloge van de overheid, maar zonder band. De één maakte er een lederen band bij, de ander knipte het elastiek van het parachuteharnas af en stikte daar een band van. Dat bleek enorm comfortabel. Uiteindelijk vroeg mijn vriend: ‘Ik wil zo’n band, kun je die voor mij maken?’ In een legerdump duikelden we zo’n parachute op. Vervolgens heb ik de elastieken eraf geknipt en ben ik ermee aan de slag gegaan. Zo ontstond een verstelbare band waarmee hij enorm tevreden was.”

Na het publiceren van foto’s op zijn Instagram-pagina kwamen er enorm veel enthousiaste reacties met als resultaat dat Erika’s vriend na drie dagen weer bij haar kwam met een bestelling van 40 stuks en de mededeling ‘dat ze een nieuw bedrijf leek te hebben’.

Baselworld

Het bleek de start van een geweldig avontuur voor de in Spanje woonachtige Erika. Op de bonnefooi vertrok ze vervolgens naar Baselworld, destijds de grootste horlogebeurs van Europa. “Mijn komst had ik vooraf via Instagram aangekondigd, samen met de boodschap dat ik het leuk zou vinden om mensen te ontmoeten. Uiteindelijk rende ik daar drie of vier dagen van hot naar her.” 

Inmiddels werkt Erika met zo’n tien man vanuit haar atelier in Valencia dagelijks aan een grote collectie MN-straps. Deze worden uitgebracht in verschillende series (o.a. Original, Mirage, Trident en Vintage) en zijn verkrijgbaar in allerlei kleurstellingen met bijzondere patronen en zelfs opgestikte vlaggetjes. “Daarnaast verzorgen we op verzoek ook gespen in verschillende metalen. Alles zodat het past bij het perfecte horloge.” legt ze uit. 

Missie: Mars

Maar hoe werkt de band eigenlijk? De banden zijn gemaakt van elastiek en hebben een soort lus waar je je hand doorheen steekt. Dan nog een haak aan het einde van de band die je vervolgens inhaakt, en dat is het. Het klinkt simpel en dat is het ook.”

De banden zijn er vanaf €80 en vinden gretig aftrek. Over heel de wereld worden ze verkocht door dealers, maar Erika heeft inmiddels verschillende samenwerkingen met horlogemakers. “Ik maak inmiddels MN-straps voor Bell & Ross en lever MN-banden aan de Finse Stepan Sarpaneva, één van ’s werelds beste horlogemakers. Zij verkopen hun horloges met mijn MN-strap eraan.”

Het succes zorgt ervoor dat we Erika’s banden steeds vaker zien. Toch is er ook nog een grote droom. Lachend vult ze aan: “Ik wil ‘m op Mars zien! Mijn bandje is namelijk al in de ruimte geweest. Ik mag helaas niet zeggen welke astronaut ‘m om heeft gehad, maar de Amerikaanse horlogemaker Dave Sutton is bevriend met een astronaut die op een ruimtevaartmissie ging. Dave gaf hem een horloge mét een MN-strap van mij. Sutton stuurde mij twee jaar geleden doodleuk een mailtje met de informatie: ‘Goh Erika, misschien vind je het leuk om te weten dat één van jouw MN-straps straks gelanceerd wordt voor een missie naar het International Space Station (ISS)’. Dat mailtje heb ik met grote verbazing gelezen. Echt bizar. Inmiddels hangt hier in mijn werkplaats een hele mooie foto van het horloge met mijn bandje dat in de ruimte is geweest, met de aarde op de achtergrond.”