Het zou naïef zijn om de relatie tussen inkomen en welzijn volledig te ontkennen. Een inkomen brengt tenslotte – letterlijk – brood op de plank. Maar als er een relatie tussen deze twee grootheden bestaat, kunnen we die dan kwantificeren? Is er aan te tonen hoeveel geld gelukkig maakt?
Wetenschappers van een aantal Amerikaanse universiteiten, onder wie die van Purdue University, onderzochten in hoeverre geluk evenredig groeit met het inkomen. Is die groei op beide terreinen eindeloos, of is er ergens een punt van verzadiging?
De onderzoekers maakten gebruik van data aangeleverd door Gallup, het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau dat met hun World Poll 1,7 miljoen mensen wereldwijd onder de loep heeft.
Seks voor de wedstrijd? En andere wijze woorden over voetbal vind je hier.
Hoeveel geld maakt gelukkig?
Uit het onderzoek (getiteld Happiness, Income Satiation, and Turing Points Around the World – hier vind je de resultaten) blijkt dat er wel degelijk een punt van verzadiging is. Er bestaat een inkomensgrens waarbij mensen het gelukkigst zijn. Alles wat ze daar bovenop verdienen, maakt ze niet gelukkiger.
Het absolute bedrag verschilt per regio. Het is hoger in welvarende landen, en lager in minder welvarende regio’s – logisch.
Het gemiddelde bedrag wereldwijd waarop de onderzoekers uitkwamen, ligt tussen de 60.000 en 75.000 dollar.
Alles wat je boven dat bedrag verdient, leidt niet tot een substantieel groter gevoel van welzijn
Met andere woorden: het geluk eindigt bij een inkomen van ten hoogste 77.500 euro (75.000 dollar). Satiation noemen de onderzoekers dat. Alles wat je boven dat bedrag verdient, leidt niet tot een substantieel groter gevoel van welzijn.
Het gemiddeld jaarinkomen in Nederland is zo’n 45.000 euro (bruto). Daar moet je dus zo’n 30.000 euro bijbeunen om het plafond van geluk te bereiken, wat de Amerikaanse onderzoekers emotional well-being noemen.
Of je klust bij tot 62.000 euro (60.000 dollar). Bij dat inkomen begint namelijk je emotional well-being al een hoogtepunt te bereiken.