Hoeveel ringen mag een man dragen

paul rem mounir raj atelier munro

Ben je getrouwd? Dan draag je in ieder geval minimaal één ring. Zo’n trouwring draag je uiteraard om de ringvinger van je linkerhand, tenzij je protestant bent, dan draag je ‘em aan de ringvinger van je rechterhand. 

Als je het huwelijkse traject vanaf het begin officieel hebt doorlopen, is er ook nog sprake van een verlovingsring. Die kun je na de huwelijksvoltrekking gewoon blijven dragen, zij het uiteraard aan de ringvinger van je andere hand.

Dat zijn dus al twee ringen die je als man draagt.

De zegelring is al enige tijd aan een comeback bezig. Vroeger was een zegelring voor oude mannen met dikke sigaren en roos op de schouder, maar nu lopen zelfs jonge jongens ermee te pronken.

Als je de voorschriften wil volgen, draag je de zegelring om de pink van je niet-dominante hand – in de meeste gevallen is dat dus de linkerhand. De Britse koning Charles draagt zijn zegelring om de linkerpink.

Vroeger doopten mannen hun ring in de was, om er vervolgens een stempel mee te zetten op een officieel document. Zo is ook het familiewapen op de ring terecht gekomen; in feite was het een extra handtekening, een bezegeling.

Dat zijn dus al drie ringen die je als man draagt.

De trouwring en de zegelring zijn de fundamenten onder je verzameling. Daarna kan het echte versieren beginnen. Een camee ring, waarbij de achtergrond in de steen is weggeslepen zodat het reliëf van een voorstelling (meestal een portret) zichtbaar wordt, heeft een adellijke uitstraling. Fraai.

Een mattenklopper is een ring met een – Surinaamse – betekenis: de mattenklopper veegt het kwaad van je pad. Let wel op: een mattenklopper mag je alleen krijgen, nooit zelf aanschaffen. Je mattenklopper is van Surinaams goud, dat is geliger dan normaal goud.

Dat zijn dus al vijf ringen die je als man kunt dragen.

Conclusie

Hoeveel ringen je draagt, is uiteraard volledig up to you. Sommige mannen dragen een grote zilveren ring om hun duim. Dat ziet eruit alsof je constant een flesopener bij je draagt, maar goed, to each his own, zoals de Engelsen zeggen – ieder z’n ding.

Kun je goud en zilver door elkaar heen dragen? Zeker kan dat. Je kunt gouden ringen ook combineren met een stalen horloge, of met zilveren manchetknopen. Mocht je ringen met stenen dragen, hou dan misschien maar wel de kleur van de stenen een beetje in de gaten.