Wat is het eigenlijk?
Het Met Gala of Met Ball heet officieel Costume Institute Gala (of Costume Institute Benefit). Het is het jaarlijkse gala van het Metropolitan Museum of Art.
Wanneer wordt het gehouden?
Altijd op de eerste maandag van mei, als opening van de jaarlijkse tentoonstelling van het Costume Institute. Dit jaar staat het gala gepland op 1 mei, wat vanwege het tijdsverschil dus op 2 mei valt in Nederland, want het bal opent net na – onze – middernacht.
De rode loper-sequentie is te volgen via YouTube of Facebook. Na binnenkomst mag er niet gefotografeerd of gefilmd worden, een regel die Kylie Jenner in 2017 brak met een selfie op het toilet.
Hoe lang bestaat het Met Gala?
Het gala werd in 1948 gecreëerd als fundraiser voor het Costume Institute, de kostuumafdeling van het Metropolitan Museum of Art. De bedoeling was (en is) dus om geld op te halen.
Was het altijd al een glamoureus evenement?
In eerste instantie werd het gala vooral bezocht door de Newyorkse elite. Vanaf 1972 opereerde Diana Vreeland als consultant van het Costume Institute. Vreeland, hoofdredacteur van Vogue, zorgde voor een glamoureuze gastenlijst met mensen als Liz Taylor, Bianca Jagger, Andy Warhol en Elton John.
Is er een Nederlands equivalent?
Eigenlijk niet. Het jaarlijkse Boekenbal in Amsterdam komt nog het dichtst in de buurt. Daar wordt ook gestreden om toegangskaarten.
Hoeveel mensen staan er op de gastenlijst?
Het aantal bezoekers bestaat uit ongeveer zevenhonderd personen. Die staan lang niet allemaal op de gastenlijst; je kunt namelijk ook gewoon een kaartje kopen.
Wat is de entreeprijs?
In 1948 kostte een toegangskaartje 50 dollar. In 2023 kost een ticket iets meer: 50.000 dollar. Maar dat geldt alleen voor mensen die niet op de gastenlijst staan. De opbrengst liegt er dan ook niet om. In 2022 werd een bedrag van 17,4 miljoen dollar opgehaald.
Wie is de gastheer?
De gastheer is al sinds jaar en dag een vrouw. Vanaf 1995 opereert Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour als gastvrouw. Ze verzamelt elk jaar een aantal co-hosts om haar heen. Dit jaar komen die allemaal uit Europa: zangeres Dua Lipa, actrices Penelope Cruz (Spanje) en Black Panther’s Michaela Coel (Groot-Brittannië) en tennisser Roger Federer (Zwitserland).
Een tennisser als co-host?
Tennis is de favoriete sport van Anna Wintour, vandaar. In 2021 was Naomi Osaka al eens co-host, en in 2019 Serena Williams. Het is ook een stijlvolle sport tenslotte.
Wie worden er uitgenodigd?
Dat bepaalt La Wintour. Die wil het graag sjiek houden, maar website TMZ liet weten dat dit jaar Paris Hilton voor het eerst is uitgenodigd. De Kardashians schijnen dan weer geen uitnodiging te hebben gekregen.
Is er een thema?
Elk jaar is er een thema. Vaak betreft het een land, zoals eerder Gilded Glamour (over Amerika) of Through the Looking Glass (China), of een stroming, zoals Punk of Camp. Dit jaar is er gekozen voor een ontwerper, de in 2019 op 85-jarige leeftijd overleden Karl Lagerfeld. Lagerfeld was een goede vriend van Anna Wintour.
Het gala is de aftrap voor een aan Lagerfeld gewijde expositie in het Metropolitan Museum, getiteld A Line of Beauty, met 150 originele looks van Lagerfeld uit zijn tijd bij Chloé, Chanel, Fendi, Balmain en Patou, plus schetsen van zijn hand.
Wat zou Karl Lagerfeld er zelf van gevonden hebben?
Andrew Bolton, conservator van het Costume Institute, weet dat wel: “Karl werd het nooit moe mij te vertellen dat mode niet in een museum thuishoorde.” Want wat zei Lagerfeld zelf daarover: “Mode is geen kunst. Mode hoort op straat, op vrouwen- en mannenlijven.”
Is er een dresscode?
De dresscode komt altijd voort uit het thema. Dit jaar luidt het voorschrift: In honor of Karl.
Wat kunnen we verwachten?
Elk jaar wordt er grootser uitgepakt door de sterren. In 2019 verscheen Lady Gaga in een magenta jurk van de Amerikaanse ontwerper Brandon Maxwell op de trappen van het Met. Die jurk kon worden afgepeld, waarna er zich uiteindelijk vier verschillende creaties onder vandaan kwamen (eindigend met Lady Gaga in een behaatje).
Met Gala: Thema’s in de laatste 15 jaar
- 2023: Karl Lagerfeld: A Line of Beauty
- 2022: Gilded Glamour
- 2021: In America: A Lexicon of Fashion
- 2020: Geen gala vanwege Covid
- 2019: Camp: Notes on Fashion
- 2018: Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination
- 2017: Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between
- 2016: Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology
- 2015: China: Through the Looking Glass
- 2014: Charles James: Beyond Fashion
- 2013: Punk: Chaos to Couture
- 2012: Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations
- 2011: Alexander McQueen: Savage Beauty
- 2010: American Woman: Fashioning a National Identity
- 2009: The Model As Muse: Embodying Fashion
- 2008: Superheroes: Fashion and Fantasy