Waar in Nederland maak je meeste kans op een dik pak sneeuw? Time2Play heeft het uitgezocht. Na het bestuderen van zestig jaar aan weerkaarten en -stations kwam er deze lijst uit van plaatsen waar op beide kerstdagen gemiddeld de meeste sneeuw viel. En waar het dunste pakje landde.
Hier moet je zijn voor een wit wonderland…
Waar hadden we in de aflopen zestig jaar op zowel Eerste als Tweede Kerstdag de meeste sneeuw – in vaktermen heet dit een ‘gesloten sneeuwdek’?
Het Groningse Lauwersoog en Nieuw-Beerta gaat, samen met het Drentse Eelde, aan kop. Hier was sinds 1962 tien keer sprake van een witte kerst. Marknesse (Flevoland) vierde de feestdagen negen keer onder een dik sneeuwpak, gevolgd door Deelen (Gelderland) en de Houtribdijk. Hier was het acht keer prijs.
De poedelprijzen gaan naar…
De kustgebieden hebben aanzienlijk minder vaak een witte kerst gezien: Vlieland (Friesland), Vlissingen (Zeeland), Voorschoten (Zuid-Holland) en het Zeeuwse Westdorpe en Wilhelminadorp staan onderaan de lijst. Hier lag de afgelopen zestig jaar slechts twee keer een gesloten sneeuwdek op Eerste en Tweede Kerstdag.
Hier viel gemiddeld de meeste sneeuw tijdens kerst
Voor een dik pak sneeuw moet je in Limburg zijn. Nog exacter: in het dorpje Ell. Met een gemiddelde sneeuwlaag van 10,8 centimeter staat deze speldenknop bovenaan de lijst als het gaat om de meeste sneeuw met kerst.
Opvallend genoeg staat het Zeeuwse Wilhelminadorp op de tweede plek. Ondanks dat het hier de afgelopen zestig jaar maar twee keer wit was tijdens kerst, was het pak indrukwekkend: de gemiddelde sneeuwdikte kwam uit op 10,5 cm.
Maastricht is goed voor 9,9 centimeter, gevolgd door De Bilt (Utrecht). Hier viel een gemiddelde sneeuwlaag van 7,3 centimeter.
Niet zo van de sneeuw?
Wie het liefst zo min mogelijk wit ziet tijdens de feestdagen, moet in het Noord-Hollandse Berkhout zijn. Gemiddeld lag hier met kerst een bescheiden laagje van 2,8 centimeter. Daarmee blijft het Den Helder, Schiphol en Westdorpe net wat voor. De gemiddelde sneeuwdikte was in deze plaatsen namelijk 3,3 centimeter.
Wat houdt een ‘witte kerst’ precies in?
Er is officieel sprake van een witte kerst als er op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt. Hierbij wordt altijd De Bilt als uitgangspunt genomen. Voor dit onderzoek zijn alle weerstations in Nederland onder de loep genomen. Het onderzoek is gebaseerd op de weerkaarten van het KNMI, van 1962 tot nu, waarbij is genoteerd in welke jaren er zowel op 25 als 26 december sprake was van een gesloten sneeuwdek. Van deze jaren is de sneeuwdikte geregistreerd en vervolgens het gemiddelde per plaats berekend. Alles over het onderzoek – inclusief de weerkaarten – vind je hier.