Wat vertellen peilingen echt tijdens de Amerikaanse verkiezingen?

Waarom ze ons soms verrassen bij presidentsverkiezingen en je het allemaal met een korrel zout moet nemen.

Voor iedereen die de Amerikaanse verkiezingen volgt, heeft ook nauwlettend de ontelbare peilingen gevolgd. Het geeft je een reden om hoopvol de toekomst te zien of te wanhopen, afhankelijk van hoe je kandidaat het doet. Maar als je begrijpt wat peilingen je daadwerkelijk kunnen vertellen – check de video hieronder – is dat een stuk minder dan je zou verwachten.

Zoals we ons allemaal herinneren, duurde het in 2020 wel vier dagen voordat de presidentsverkiezingen door de media werden bevestigd. Om maar niet te beginnen over de poging tot opstand twee maanden later. Dus wanneer weten we of Kamala Harris of Donald Trump de verkiezingen van 2024 heeft gewonnen?

Dat is ingewikkeld. Van de zeven swing states sluit Georgia als eerste zijn stembureaus om 19:00 uur ET (01:00 uur Nederlandse tijd). Daarna volgen North Carolina, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona en ten slotte Nevada om 22:00 uur ET (08:00 uur NL). Het duurt uiteraard langer als de resultaten dicht bij elkaar liggen, en de laatste peilingen van 2024 laten een ongelooflijk spannende race zien. Twee factoren die de telling in 2020 vertraagden — een grote stijging in opkomst en stemmen per post — zouden dit jaar minder impact moeten hebben. De meeste experts betwijfelen of de opkomst in 2024 even hoog zal zijn, en staten voeren vanwege een pandemie niet overhaast stemmen per post in.

Foutmarge

Volgens analytici lijkt nog steeds zeer waarschijnlijk dat Trump, net als in 2020, de overwinning zal uitroepen voordat alle stemmen zijn geteld en de resultaten zal aanvechten als Harris wint. Een BBC-analyse van de laatste peilingen laat zien dat Harris een landelijke voorsprong heeft van één punt: 48% tegen 47%. Dat is vrijwel identiek aan vorige week. Zo’n voorsprong is ruim binnen de foutmarge van de meeste peilingen. Ook de staten waar de strijd het grootst is, verkeren de kandidaten nog steeds in een nek-aan-nekrace.

Voor deze video interviewde Vox peilers over hun processen en leggen ze de basis uit van hoe ze kleine enquêtes omzetten in een manier om de meningen en intenties van de Amerikaanse stemgerechtigde bevolking te meten. Welke maatregelen peilers ook nemen om hun steekproeven zo representatief mogelijk te maken, er is een grens aan hoe nauwkeurig ze zijn. En soms kunnen diezelfde maatregelen ervoor zorgen dat de peilingcijfers verkeerd uitpakken.

De verkiezingsdag in de VS is officieel dinsdag, maar miljoenen Amerikanen hebben al hun stem uitgebracht. Met vervroegde stemevenementen in het hele land hebben meer dan 62,7 miljoen kiezers hun stem al uitgebracht op donderdag. Een mijlpaal, maar dat zorgt ervoor dat beide kampen gegevens over vervroegde stemmingen hebben aangehaald als bewijs dat hun kant een beslissend voordeel heeft. Klik hieronder op play zodat je kunt meepraten de komende dagen en vrienden kunt uitleggen waarom die je die ‘voorsprongen’ of ‘achterstanden’ met een korrel zout kunt nemen.