1. De voorbereiding
Zorg ervoor dat het huis schoon is, dat wordt gewaardeerd. Eten en drinken sla je in ruime hoeveelheid in.
Rond af naar boven, en beperk je tot een paar soorten drank (bier, wijn, wodka, frisdrank voor de mensen die nog moeten rijden). Wil je uitpakken, sla dan ook champagne in.
Op elk feest zijn snacks en hapjes van waarde; nootjes en pinda’s, toastjes, olijven of tortillachips en salsasaus doen het altijd goed.
Als je dit allemaal te veel werk vindt: huur professionele catering in. Het is het geld waard. Zij zullen zorgen voor genoeg en gevarieerd eten en drinken, houden de wijnglazen gevuld, serveren de hapjes en zetten na afloop van het feest de vuilnis buiten.
Verstuur ruim op tijd de uitnodiging. Met een mooie uitnodiging per e-mail is weinig mis, maar wie echt origineel wil zijn, verstuurt zijn uitnodigingen per post.
Maar sla hier niet in door. Geen enveloppen gevuld met bloemblaadjes, glitters of glanzende stickers! Ook geen overdreven formeel taalgebruik (“De gastheer verzoekt u het feest op te luisteren met uw gezelschap”).
2. De gasten arriveren
Voordat je eerste gast arriveert, heb je al muziek op staan. Zorg voor een fijne, uitgebreide playlist, dan heb je daar de rest van de avond geen omkijken meer naar.
Wanneer je eerste gasten arriveren, neem je de jassen aan en bied je ze een drankje aan.
Een goede gastheer zorgt ervoor dat zijn gasten met elkaar in gesprek raken. Het is daarom handig als je wat van ze weet, om eventueel een voorzetje te geven. “Eva, jij bent toch net terug van wintersport? Rick gaat volgende week skiën.” Zie daar: een gesprekje. Jij kunt je weer terugtrekken en je met de andere gasten bezig te houden.
Vermaak de wat stillere gasten door ze te betrekken bij een gesprek. Maar zorg er ook voor dat je zelf plezier houdt. Niets zo vervelend als een chagrijnige gastheer, of een gastheer die zich te druk waant om ook maar even met zijn gast te praten.
3. Cadeaus
Op een feestje, zeker een verjaardagsfeestje, krijgt de gastheer cadeaus. De gouden tip in deze: je bent overal blij mee. Nee, we vragen je niet overdreven blijdschap te faken, maar een bedankje voor het attente gebaar is nooit misplaatst.
Na het feest schrijf je een bedankkaartje/-mailtje, waarin je laat weten hoe je het cadeau gaat gebruiken of al gebruikt hebt.
4. De dronkaard
Vroeg of laat zal blijken dat een van je gasten te veel heeft gedronken. Als dit leidt tot ongewenst gedrag, is het jouw taak als gastheer om dit discreet op te lossen.
Je wilt even alleen met hem praten, en lokt hem weg met het aanbod wat te drinken. Eenmaal in de keuken geef je duidelijk maar vriendelijk aan dat hij te veel gedronken heeft, dat jij dat ook wel eens doet en dat je er dan voor zorgt dat je naar huis gaat voordat mensen zich storen aan je. Je raadt hem hetzelfde aan.
Je loopt met hem mee om hem zijn jas aan te reiken, en zorgt ervoor dat hij veilig thuis komt.
5. De gasten vertrekken
Bedank iedereen voor zijn of haar komst. Mochten gasten onnodig lang blijven hangen, zorg er dan op een beleefde manier voor dat ook zij zullen vertrekken. Ruim bijvoorbeeld vast een beetje op, that should do the trick.
Als die hint nog niet duidelijk genoeg is, vraag je hen even te helpen de vuilniszakken buiten te zetten. Vervolgens is het nog maar een kleine stap naar de auto.