De Engelse term polka dot verwijst naar een patroon van ronde, gelijkmatig verdeelde stippen op een achtergrond, meestal op kleding of textiel. De oorsprong van de term polka dot is niet helemaal duidelijk, maar het wordt verondersteld dat het is afgeleid van de dansstijl polka.
De polka was een populaire dans in Europa in de negentiende eeuw, vooral in de regio’s Bohemen en Tsjechië. Omdat de polka nogal een levendige en energieke dans is, werd de term ook gebruikt om andere zaken of patronen te beschrijven die als levendig werden gezien.
Stippen als patroon waren in de achttiende en negentiende eeuw overigens niet heel populair. Het deed de mensen iets te veel denken aan plagen zoals de pokken en de builenpest. De techniek was in die tijd nog niet goed genoeg om de stippen geordend aan te brengen, zodat zo’n rommelig vlekkenpatroon wel erg leek alsof de mazelen weer hadden toegeslagen.
De term polka dot verscheen halverwege de negentiende eeuw voor het eerst in de Engelse taal. Het werd gebruikt om een specifiek stippenpatroon te beschrijven. Dat patroon werd populair in de mode en de decoratieve kunsten tijdens de Victoriaanse periode.
Sindsdien heeft het een blijvende plaats ingenomen in de mode- en textielindustrie. De introductie van Minnie Mouse door Walt Disney deed ook een duit in het zakje. Minnie droeg een rood jurkje met grote witte stippen, met ook nog een grote rode strik met witte stippen in het haar, wat een feest.
De populariteit in vroeger jaren geeft de polka dot, met name op jurken, een retro uitstraling. Af en toe komt popt de polka dot weer op, zoals in een Zara-jurk die in 2019 viraal ging en zelfs een eigen instagrampagina verdiende.
Zo is, geinig genoeg, de polka dot zijn oorspronkelijke naamgever, de polka, in populariteit voorbij gestreefd.