Opgepast: Tweede Paasdag is populair bij inbrekers

Er wordt op deze dag bovengemiddeld veel ingebroken. Vooral de regio’s Noord- en Midden-Nederland zijn de klos.

Het lukt inbrekers steeds vaker om een woning binnen te dringen en spullen buit te maken. In 2023 slaagden maar liefst 76,5 procent van de inbraakpogingen. Pogingen zijn vaker succesvol in ‘goedkopere’ dan ‘dure’ wijken. In de provincie Groningen ligt het slagingspercentage het hoogst. Ook wordt er op Tweede Paasdag in de vakantieregio’s Noord en Midden gemiddeld zo’n 20 procent vaker ingebroken.

Binnen zonder kloppen

Dit blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de Politie. De Woninginbraken Index van Independer is gebaseerd op 97.218 inbraak-incidenten die hebben plaatsgevonden van 2020 tot en met 2023. Uit dit onderzoek blijkt dat inbrekers de afgelopen jaren steeds vaker succesvol te werk gaan. In 2020 slaagde 70,4 procent van alle inbraakpogingen in Nederland, een jaar later was dit ‘slaagpercentage’ toegenomen tot 73,5 procent. Ook in 2022 (74,5 procent) en in 2023 (76,5 procent) zette deze stijging verder door. Op de donderdag zijn de inbraakpogingen het vaakst succesvol.

Meer inbraken op Tweede Paasdag

Gedurende het jaar schieten bepaalde kalenderdagen er ook uit. Zo doen inbrekers op Tweede Paasdag bovengemiddeld veel inbraakpogingen in de regio’s Noord- en Midden-Nederland: ongeveer 20 procent meer dan op een gemiddelde dag.

Verder maken inbrekers volop gebruik van de feestdagen: kerstavond, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwsjaarsdag zitten met elk ruim 100 pogingen allemaal in de top vijf kalenderdagen met de meeste inbraakpogingen. 28 mei is met ‘slechts’ 33 inbraakpogingen juist het rustigst.

Groningen koploper

In de provincie Groningen waren inbrekers vorig jaar het vaakst succesvol: hier lukte het in 82,5 procent van de gevallen om een woning binnen te dringen. Ook in Overijssel (79,9 procent) en Friesland (79,4 procent) gaan inbrekers succesvoller te werk dan elders in het land.

Op gemeenteniveau zijn er grotere uitschieters. De top 10 Nederlandse gemeenten (met meer dan 50 incidenten) waar inbrekers veel vaker slagen is als volgt:

Maashorst (Noord-Brabant): 90 procent van de inbraken succesvol

Zutphen (Gelderland): 88,5 procent van de inbraken succesvol

Tilburg (Noord-Brabant): 85,8 procent van de inbraken succesvol

Groningen stad (Groningen): 85,7 procent van de inbraken succesvol

Nijmegen (Gelderland): 85,4 procent van de inbraken succesvol

Oosterhout (Noord-Brabant): 85 procent van de inbraken succesvol

Voorschoten (Zuid-Holland): 84,7 procent van de inbraken succesvol

Heemstede (Noord-Holland): 84,2 procent van de inbraken succesvol

Barneveld (Gelderland): 83,9 procent van de inbraken succesvol

Almelo (Overijssel): 83,8 procent van de inbraken succesvol

In het Utrechtse Houten (55,3 procent) en in de Zuid-Hollandse stad Gouda (58,3 procent) gingen inbrekers vorig jaar juist het minst succesvol te werk.

‘Goedkope’ woningen in trek bij dievengilde

Inbrekers waren in 2023 het vaakst succesvol in woningen met een lagere WOZ-waarde. In postcodes waarin de huizen een gemiddelde WOZ hebben van maximaal 200.000 euro, zijn inbrekers in 78,2 procent succesvol. Bij woningen met een WOZ van 200.000 tot 250.000 gaat het zelfs om 78,9 procent van de incidenten. Ter vergelijking: in postcodes met vooral dure woningen (van 750.000 of meer) slaagt ‘slechts’ 73,9 procent van de inbraakpogingen.

Meer over en van Independer vind je hier.