Deze beestjes wil je écht niet in je badkamer

De rioolvlieg voedt zich met schimmels en bacteriën en verblijft graag in jouw keuken en douche. Zo trek je ten strijde!

De rioolvlieg verspreidt bacteriën, en daarmee ook ziektes, door je hele woning. Je kunt dus ziek worden van rioolvliegjes in je huis

De rioolvlieg is geen vlieg maar een mug. Het beestje verschilt echter wel erg van de gewone mug. Zo heeft het behaarde vleugels, wordt er niet gestoken en dus ook geen bloed gezogen. Ook vliegt de rioolmug nogal onbeholpen en enkel kleine eindjes. Alles over de lekkerste manier om van de gewone steekmug af te komen, vind je hier.

Motmug, putmot of latrinevlieg zijn bijnamen van de rioolvlieg. De naam is toepasselijk: ze leven vooral in rioleringen, maar af en toe duiken ze ook op in woningen. Een volwassen rioolvlieg wordt vier millimeter lang.

Hoe komen rioolvliegjes in je huis?

Rioolvliegjes leggen hun eitjes graag in vochtige ruimtes tussen schimmels, vervuild water en rottend organisch materiaal. Afvoeren, putjes, leidingen, het riool of ondergelopen kruipruimtes – ze verblijven er kirrend van het plezier. Vandaaruit verplaatsen ze zich naar je toilet of je badkamer. Bij een heftige plaag kunnen je muren zwart zien van de rioolvliegjes. Vaak zitten ze ook in de keuken, want ook daar is een afvoer en is het soms vochtig.

Stank – is er een verband?

In veel gevallen is stank het gevolg van een rioolprobleem. En dit laatste is dan ook vast de oorzaak van je rioolvliegjesplaag – ze zijn dol op stilstaand water. Los je de oorzaak van de stank op, dus het rioolprobleem, dan verdwijnen al die vieze vliegjes ook vanzelf.

De rioolvlieg en je gezondheid

Rioolvliegjes komen uit het riool en dragen gevaarlijke bacteriën en schimmels bij zich. Dus ze kunnen je gezondheid schaden. Komen ze in of op voedsel terecht, gooi dit dan meteen weg, anders word je ziek. Zitten ze op je keukentools was dan alles zorgvuldig af. Je kunt rioolvliegjes ook in je tuin aantreffen. Ook daar komen ze op stilstaand water af, bijvoorbeeld na een regenbui in bloembakken, emmers of de dakgoot.

Rioolvliegjes kunnen tot wel tweehonderd eitjes per dag leggen, die binnen twee dagen uitkomen. Ze vermenigvuldigen zich dus razendsnel. Grijp daarom meteen in als je er een ziet, voor je het weet zit je met een plaag. Zo maak je er korte metten mee:

Heet!

Signaleer de broedplek. Komen ze uit de afvoer, giet er dan kokend water met soda in. Zo haal je ook alle eitjes van rioolvliegen weg. Ook kokend water in combinatie met azijn of bleekmiddel zijn effectief.

Spray!

Er bestaat ook insectenspray waarmee je de rioolvlieg te lijf kunt gaan, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing omdat je de bron dan niet aanpakt. Is de bron een verstopte riolering, zorg dan dat die vrijgemaakt wordt.  

Loopt het uit de hand en is sprake van een fikse plaag? Dan kan alleen een professional je helpen. Een ongediertebestrijder zal de rioolvliegjes meestal met een hogedrukspuit en insecticide bestrijden.

Voorkom!

Heb je de rioolvliegjes ausradiert, dan wil je natuurlijk voorkomen dat ze (terug) komen. Dit kun je het beste doen door alle kranen in huis regelmatig te gebruiken, zodat nergens stilstaand water komt te staan. Haal na een regenbui stilstaand water in je tuin of op je balkon weg en giet emmers, schaaltjes en bloembakken leeg. Meer over zaken die je niet in huis wil, lees je hier.