7 Tips voor minder stress op je werk

Wat kun je doen om in het nieuwe jaar te veel stress te voorkomen?

Overig
De schaakgrootmeester en het jeansmerk
Door Arno Kantelberg
Overig
ananas
Een ananas van 370 euro
Door Arno Kantelberg

Zeker als alles op je af lijkt te komen, is het ontzettend belangrijk om aandacht te besteden aan rust, maar juist dan is het bijzonder moeilijk.

Na een late avond heb je nog maar net genoeg energie om snel iets te eten, voordat je je uitgeput op de bank laat vallen en misschien nog twee afleveringen van je favoriete serie kijkt. Niet voor niets is 17,5 procent van alle ziektedagen op kantoor veroorzaakt door stress. Alleen de aloude griep staat met 25,3 procent vooraan. Dus wat kun je doen om in het nieuwe jaar stress te voorkomen? Hoe vind je meer rust op je werk? We geven je wat tips.

Stel grenzen

Elkaar helpen… ehm… helpt. Ondanks alle collegialiteit is het belangrijk om af en toe ook ‘nee’ te kunnen zeggen, zodat je jezelf niet overbelast. Behulpzaamheid is prachtig, maar om niet misbruikt te worden en onnodige stress te creëren, moet je dingen kunnen weigeren als dat nodig is.

Schrijf een to-do-list

Welke taken zijn belangrijk en welke minder? Wat moet dringend gebeuren en wat kan wachten? Verdwalen in je taken van de dag kost kostbare tijd. De truc hier is om taken duidelijk te structureren en op zo’n manier dat er ruimte is om opnieuw te kunnen plannen voor de volgende dag.

Do Not Disturb

Berichtjes op je mobiel, e-mail pop-ups, een chatverzoek van een collega. Het haalt je uit je concentratie en je begint steeds weer opnieuw met je spanningsboog. Het is handiger om duidelijke tijdvensters te creëren waarin je communiceert en jezelf daarbuiten af ​​te zonderen. In een open kantoor kan het ook helpen om een ​​hoofdtelefoon met ruisonderdrukking op te zetten, zodat je gefocust kunt blijven op je werk.

Blijf realistisch

Een overweldigend gevoel van stress ontstaat ​​vooral als we meer moeten of willen doen dan mogelijk is. Het is zeker spannend om uitdagingen aan te gaan en te overwinnen. Het is óók belangrijk om geen buitensporige doelen te stellen of deze aan je op te laten leggen, maar realistisch te blijven.

Eerst begrijpen, dan aan de slag

Niet elke stap spreekt voor zich, niet elke taak is overduidelijk. Wees daarom niet bang om te vragen en dingen uit te laten leggen. En als het nodig is, zoek het goed uit voordat je start aan je werk. Scheelt je later een hoop werk, laat staan om iets opnieuw te moeten doen.

Ruim je werkplek op

In een overzichtelijke werkomgeving verspil je zo min mogelijk tijd met zoeken en het straalt rust uit. Organiseer en stop dingen weg, in plaats van een stapel documenten naast je computer. Het laat voldoende vrije ruimte over om te werken. Aan de andere kant voel je je vrijer en comfortabeler aan een opgeruimd bureau.

Bioritme

Niet iedereen is tegelijkertijd fit en productief: Als je effectief wil werken en stress wil vermijden, kun je het beste op je bioritme letten en ingewikkelde, inspannende dingen aanpakken in de fasen van de dag waarin je het meest wakker en productief bent. Voor veel mensen is dit de ochtend. In dit geval is het beter om belangrijke taken niet te laten liggen tot na de lunch of ’s avonds.

Overig
De schaakgrootmeester en het jeansmerk
Door Arno Kantelberg
Overig
ananas
Een ananas van 370 euro
Door Arno Kantelberg