Een neus voor de juiste partner

Je reukzin speelt een grotere rol in je leven dan je denkt. Zelfs je levensgezel zoek je ermee uit!

Je neus is veel belangrijker voor je dan je je realiseert. Je reukvermogen bepaalt zelfs mede wie je aantrekkelijk vindt. En wie niet. Mensen die zich willen voorplanten zijn onbewust op zoek naar iemand met heel andere immunologische genen. De reden daarvoor is dat als er uiteenlopende immuunsystemen gecombineerd worden, er een sterk(er) nageslacht ontstaat.

  • Om die reden vinden mensen onbewust hun familieleden vaak minder lekker ruiken. Handig van moeder natuur want zo wordt heel wat leed voorkomen. Denk maar Oedipus die met zijn moeder trouwde, wat voor beiden weinig voorspoedig afliep. Moeder Epikaste sloeg de hand aan zichzelf, en Oedipus stak zijn eigen ogen uit.
  • Vrouwen vinden mannenzweet lekker ruiken als het van een man afkomstig is die veel testosteron produceert.
  • En mannen vinden dan weer vrouwenzweet en vaginavocht lekkerder ruiken tijdens de eisprong.
  • Over hormonen gesproken. Tijdens de zwangerschap draait het geurverwerkingscentrum van vrouwen op volle toeren. In deze periode specialiseert het zich in voedselgeuren. Begrijpelijk, want bedorven voedsel kan zomaar eens schade aanrichten aan moeder en ongeboren kind.
  • Bijzonder: vrouwen zijn veel beter in het herkennen van hun eigen lichaamsgeur. In een Amerikaans onderzoek bleek maar liefst zestig procent van de vrouwen dit te kunnen, tegen een schamele zes procent van de mannen.

Meer lezen over geur en je brein? Dan is dit een aanrader.