Wat een baas is pindakaas

Wie is er niet groot mee geworden?

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Nederlanders zijn dol op pindakaas. Daar is niks mis mee, want het bruine, smeuïge, vette goedje blijkt beter voor je te zijn dan je wellicht denkt. Vijf goede eigenschappen van pindakaas en – vooruit – ook een minpuntje.

Wist je trouwens dat de pinda geen noot is? Noten zijn droge vruchten met een hard omhulsel die aan bomen groeien. De pinda groeit onder de grond en is een gedroogde peul.

De pinda heeft dus eigenlijk niks te maken met noten, maar behoort tot de peulvruchten en is dus familie van de boon, de erwt en de linze. Toch worden pinda’s vaak gezien als noot, omdat ze vergelijkbare voedingsstoffen bevatten.

Goed vet

Pindakaas is heel vet. Maar dat zijn deels goede vetten. Zo is de helft van alle vetten onverzadigd, dus ‘gezond’. Deze heb je nodig voor een gezond hart en spieren. Daarnaast bevat pindakaas ook koolhydraten, vezels en eiwitten. Meer over deze laatste drie lees je hier.

Het eten van ongezouten noten en pinda’s zal je Lage Dichtheid Lipoproteïne, ook het ‘slechte cholesterol’ of LDL-cholesterol genoemd, verlagen. LDL vervoert cholesterol naar de cellen en spieren. Onderweg nestelt LDL zich gemakkelijk in de wanden van slagaders waardoor ze kunnen vernauwen en dichtslibben (slagaderverkalking).) Om je cholesterolgehalte te verlagen, is het belangrijk dat je zo min mogelijk verzadigde vetten tot je neemt. Pindakaas is dan een verstandige keuze, aangezien daar vooral onverzadigde vetten in zitten.

Vitaminerijk

In pindakaas zitten volop vitamines zoals vitamine E, vitamine B3 en Vitamine B6. Daarnaast bevat het bruine goedje ook magnesium, foliumzuur en koper. Foliumzuur vind je overigens ook hier in.

Doorstroming

Bij darmklachten is het verstandig om vezelrijke voeding te eten. Een volkoren boterham met pindakaas is in dat geval een slimme keuze. Dus ook je darmen zijn blij met pindakaas.

Opvulling

Pindakaas vermindert hongergevoel door de vele calorieën die in het beleg zitten. Dit is ook de reden dat je geregeld sporters voor het trainen een rijstwafel met pindakaas ziet eten. Het vult en geeft energie.

Pukkels

Er is geen hard bewijs dat pinda’s acneklachten veroorzaken of verergeren. Maar aan pindakaas worden suikers en transvetten, gedeeltelijk geharde palmoliën, toegevoegd. Deze werken het ontstaan van pukkels in de hand.

Er zijn inmiddels pindakaasvarianten op de markt waarin alleen pinda’s zijn verwerkt. Je vindt deze pure pindakaas onder meer hier.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie