Zevenvoudig Oranje-international David Mendes da Silva werd vorige week gearresteerd voor betrokkenheid bij witwaspraktijken en drugshandel. Volgens de Telegraaf was de inmiddels 40-jarige ex-voetballer bij de politie in beeld gekomen nadat hij wekenlang grote bedragen contant geld opnam.
Mendes da Silva, die in 2009 landskampioen werd met AZ, zit nog in voorarrest.
In dezelfde week van Mendes da Silva’s arrestatie kwam het nieuws naar buiten, ook via de Telegraaf, dat de clubauto van Ajax-speler Mohammed Ihattaren was gebruikt door een verdachte in het Marengo-proces. De verdachte zou zelfs naar een zitting zijn gereden in die auto.
Ajax heeft Ihattaren uit de selectie gezet. Omdat er voor hem geen rugnummer is aangevraagd, wordt er vanuit gegaan dat Ihattaren niet meer voor de club uit Amsterdam zal spelen.
Mendes da Silva is niet de eerste Nederlandse profvoetballer die na zijn carrière wordt veroordeeld. Deze vijf voormalige voetballers ondergingen hetzelfde tragische lot.
5. Theo Lucius
Erelijst: 4 x landskampioen, 2 x KNVB-beker, 4 x Supercup
De verdedigende middenvelder van onder meer PSV en Feyenoord haalde zelfs het Nederlands Elftal, waarvoor hij drie interlands speelde. Vanwege zijn voorliefde voor vuurwerk stond hij buiten het veld bekend als Boem Boem Theo.
In 2004 verkoopt Lucius illegaal vuurwerk aan een man uit Breda (hoewel op dat moment voetballend voor PSV heeft hij een bijbaantje in een vuurwerkwinkel). Die verliest vervolgens een oog, waarna Lucius wordt veroordeeld voor betrokkenheid bij dat ongeluk. In hoger beroep wordt hem een werkstraf van 240 uur opgelegd.
In 2016 wordt Lucius opnieuw veroordeeld, deze keer krijgt hij een taakstraf van tachtig uur voor onbevoegd rijden en drugsbezit. In 2014 was hij aangehouden terwijl zijn rijbewijs was ingenomen. De politie vond een kleine hoeveelheid MDMA in zijn auto.
4. Ton Pattinama
Clubs: Excelsior, FC Den Bosch, FC Utrecht, Heracles
Verdediger uit de Rotterdamse volksbuurt Crooswijkse die het grootste deel van zijn carrière voor Excelsior speelde. Na zijn actieve carrière kwam Pattinama in het nieuws vanwege meerdere veroordelingen, onder meer voor mishandeling, bedreiging, heling, uitkeringsfraude, rijden onder invloed en het bezitten van een wietkwekerij (in zijn eigen huis; Pattinama hield vol van niets te weten).
3. Ullrich van Gobbel
Erelijst: 3 x landskampioen, 5 x bekerwinnaar, 2 x Supercup, 1 x UEFA Cup
Ulrich van Gobbel was een fysiek sterke rechtsback met een geweldige loopvermogen. Bij Feyenoord maakte de pijlsnelle Van Gobbel deel uit van het team dat in 2002 de UEFA Cup won (in de week van de moord op Pim Fortuyn).
Van Gobbel moet zijn carrière beëindigen na een slepende blessure. Hij begint een winti-winkel die failliet gaat, waarna hij drie lease-auto’s probeert te verduisteren. Er verschijnt zelfs een arrestatiebevel tegen hem in de krant nadat hij op de vlucht slaat. Vier jaar na het winnen van de UEFA Cup wordt hij veroordeeld tot vier maanden celstraf. In 2008 wordt de straf bij hoger beroep omgezet in een taakstraf van 120 uur.
2. Jerry de Jong
Clubs: Telstar, Heerenveen, PSV, FC Groningen, Caen, FC Eindhoven, MVV
De vader van 81-voudig international Nigel de Jong speelde zelf ook drie keer voor het Nederlands elftal. Jerry de Jong brak door bij Heerenveen, waarna hij bij PSV uitgroeide tot speler van Oranje.
Als speler van MVV kwam hij in 2000 in de problemen nadat hij de bankpas stal van teamgenoot Emerson. Nadat de pinautomaat bij de lokale SNS Bank de bankpas inslikte na drie verkeerde pogingen, deed De Jong, notabene aanvoerder van de club uit Maastricht, zich voor als Emerson.
Het kostte hem zijn contract bij MVV. Het motief voor de diefstal was waarschijnlijk geldnood door een gokverslaving, een veel voorkomend probleem onder profvoetballers.
1. Glenn Helder
Clubs: Sparta, Vitesse, Arsenal, Benfica, NAC
Viervoudig international Glen Helder bouwde al tijdens zijn voetballoopbaan een gigantische gokschuld op, in combinatie met een drankverslaving. Hij werd ook veroordeeld voor bedreiging, mishandeling, diefstal en verboden wapenbezit. Zijn straf: 373 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk.
Glenn Helder werd het toonbeeld van de ontspoorde voetballer. Uit psychologisch onderzoek zou zijn gebleken dat Helder lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis met borderline-trekken. Op het dieptepunt van zijn problemen moest hij in zijn auto slapen. In 2014 verscheen over hem de biografie Van Arsenal naar de Bajes, waarin Helder openlijk vertelt over zijn problemen.