De 10 meest indrukwekkende filmsets aller tijden

Voordat alles uit de computer kwam, werden er in Hollywood nog wel eens belachelijk grote filmsets gebouwd.

Nog steeds wordt dat zo nu en dan wel gedaan, zoals bij The Lord of the Rings en Pirates of the Caribbean, maar veel te weinig. Nu is nagenoeg al het fantasierijke in Marvel-films door de computer gegenereerd. YouTube-kanaal CineFix zette daarom de 10 meest indrukwekkende filmsets ooit gemaakt op een rij.

Het decorontwerp moet een zo naadloos mogelijke illusie bieden, waardoor het een kunst wordt die vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Als je naar Titanic kijkt, denk je niet aan de filmcrew die op de een of andere manier een replica van het schip op 90 procent schaal hebben gebouwd. Dus geeft deze ranglijst van CineFix wat broodnodige aandacht aan één van cinema’s meest essentiële ambachten.

Cinecitta Studios – Rome, Italië, 1963. Cleopatra

Het is een redelijk gelijkmatige analyse, één die de aandacht verspreidt tussen enorme prestaties op het gebied van sets, zoals de Cleopatra-set en het minimalistische podium van Dogville. En ja, de beruchte flop Waterworld van Kevin Costner krijgt eindelijk enige erkenning.

Lees ook: Is Past Lives de beste film van dit jaar?

Verder valt ook het maandenlang zwoegen op om Gotham City tot leven te brengen. Hobbiton uit The Lord of the Rings heb je waarschijnlijk al wel eens zien langskomen. Maar wist je dat Gotham City in de originele Batman van Tim Burton compleet is nagebouwd in Engeland? Dus geen verbouwd New York, maar een leegstaand terrein buiten Londen werd omgetoverd tot de grauwe stad.

Of een aantal jaren geleden de Russische film Dau, een film die drie jaar lang werd gedraaid, het meest op een set van 12.000 (!) vierkante meter. Hoe dat megalomane bouwwerk eruit zag, dat zie je hierboven.

De complete lijst volgens Cinefix:

  1. The Abyss’ onderwaterset
  2. Apollo 13’s Apollo 13
  3. Dau’s 1950’s Moskou
  4. The Lord of the Rings’ Hobbiton
  5. The Lego Movie’s Bricksburg
  6. Dogville’s minimalisme
  7. Metropolis’ stad
  8. Cleopatra’s Romeinse Forum
  9. Batman’s Gotham City
  10. Waterworld’s The Atoll