Deze restaurants staan in de Europese gastronomische top

Waaronder een Nederlands restaurant dat het zelfs tot de top 10 heeft behaald.

Van innovatieve smaakcombinaties tot traditionele ambachten, Europa heeft een schatkamer gevuld met gastronomische hoogstandjes. Dat blijkt maar weer uit de gerenommeerde OAD Guide (Opinionated About Dining), de gids die onlangs een lijst met honderden top restaurants in Europa heeft gepubliceerd. De lijst kent restaurants uit heel Europa, waaronder verschillende Nederlandse restaurants. In de top 10 beste restaurants in Europa prijkt zelfs een etablissement in Nederland; zie hier:

1 | Alchemist – Kopenhagen, Denemarken

Het eerste restaurant op de lijst is het sensationele Alchemist in Kopenhagen. Onder leiding van chef Rasmus Munk waait door dit restaurant een progressieve, culinaire wind. Volgens OAD is Alchemist een ware speeltuin voor de culinaire avonturiers, die vorig jaar ook al op de eerste plek stond.

2 | Etxebarri – Axpe, Spanje

Chef Victor Arguinzoniz van restaurant Extebarri beheerst de kunst van het grillen als geen ander. Met zijn asador (grill) technieken transformeert hij eenvoudige ingrediënten tot smaakexplosies.

3 | JAN – München, Duitsland

Jan kan er wat van! De Duitse Jan Hartwig heeft het op twee na beste restaurant in Europa, te vinden in München. Zijn driesterren restaurant werd ook door de OAD Guid bevonden als een liefdesode aan de gastronomie.

4 | Restaurant Frantzén – Stockholm, Zweden

Een andere favoriet in het Noorden van Europa is Restaurant Frantzén in Stockholm – stond vorig jaar nog op de tweede plek, dit keer op een bescheiden vierde. Chef Björn Frantzén, een pionier van de New Nordic Kitchen, neemt de gasten mee op een reis door de Scandinavische keuken. Met gebruik van lokale ingrediënten creëert hij gerechten die de essentie van de Noordse keuken tot in de puntjes weerspiegelen.

5 | Bagá – Jaén, Spanje

In het hart van het Spaanse Jaén staat Bagá, een restaurant dat bekend staat om zijn vernieuwende keuken. Chef Pedro Sanchez weet met zijn creatieve, culinaire benadering de gasten te verrassen én de critici om zijn vinger te winden.

6 | Schloss Schauenstein – Fürstenau, Zwitserland

Schloss Schauenstein is een restaurants in een Zwitsers kasteel waar iedere gast als een royal wordt behandeld. Dat gaat onder leiding van chef Andreas Caminada. Samen met sommelier Marcel Skibba creëert hij een modern Europese culinaire ervaring.

7| DiverXO – Madrid, Spanje

DiverXO is een beetje alternatief, maar daar is de OAD Guide niet vies van. Bij dit Spaanse restaurant onderneem je een hedonistische reis door het creatieve brein van chef Dabiz Muñoz.

8 | Restaurant Quique Dacosta – Dénia, Spanje

Nog een Spanjaard! Met zijn kenmerkende stijl van de Spaanse keuken weet Quique Dacosta zijn gasten te verrassen met gewaagde smaakcombinaties en onverwachte texturen.

Het beste restaurant ter wereld is niet langer het Kopenhaagse Noma

9 | De Librije – Zwolle, Nederland

Op plek 9 staat Neerlands culinaire trots: De Librije. Jonnie en Thérèse Boer hebben van het Zwolse De Librije een culinaire bestemming van wereldklasse gemaakt.

10 | Geranium

Het restaurant dat de top 10 afsluit staat weer in Kopenhagen. Het geroemde Geranium, met een adembenemend uitzicht over de stad, onder leiding van chef Rasmus Kofoed. Hij heeft met zijn Geranium onderhand bijna alle mogelijke culinaire erkenning in ontvangst mogen nemen.

Het volgende Nederlandse restaurant in de top is Meliefste in Wolphaartsdijk met een bescheiden 114de plaats. In de verdere top 500 staan ook nog een aantal Nederlandse restaurants, waaronder Noor in Groningen (155), Spectrum in Amsterdam (193), 212 in Amsterdam (298), de Nieuwe Winkel in Nijmegen (408), Tribeca in Heeze (409), Yamazato in Amsterdam (436), Tres in Rotterdam (483), Zarzo in Eindhoven (490) en Brut172 in Reijmerstok (497).