Bretagne is de meest westelijke provincie van Frankrijk. Dat is niet de plek waar je meteen aan denkt als het over Franse mode gaat. Toch levert deze provincie het bijvoeglijk naamwoord voor een zonnig kledingstuk, misschien wel het bekendste wat Frankrijk ooit heeft voortgebracht: de Bretonse trui.
Die Bretonse streep is een klassieker in de mannen- én vrouwengarderobe. De Bretonse trui heeft iets geslachtloos, net als de spijkerbroek, die andere uiting van rebellie.
De stoere bendeleider Chino (Lee Marvin) draagt in The Wild One een gestreepte trui als hij op de vuist gaat met Marlon Brando. En Jean-Paul Gaultier ontwierp in 1997 de androgyne flacon voor zijn bestsellende eau de toillette Le Male met horizontale strepen.
Die trui met horizontale strepen (meestal in blauw en wit) is alweer enige seizoenen vaste prik in het internationale modebeeld. Omdat de zon steeds vaker z’n kop opsteekt, tippen wij voor jouw zonnige zomer zes verschillende strepen. Kies jouw favoriet:
1// Amerikaanse streep
2// Nederlandse streep
3// Amerikaans (2)
Met witte bovenkant van Ralph Lauren €104 (in de sale)
4// Zweeds (met knopen)
Met brede boord van Gant €90 (met 50% korting)
Waar komt die Bretonse streep vandaan?
Halverwege de negentiende eeuw besloten de Fransen om de gestreepte trui onderdeel te maken van het matrozenuniform (Fransen gebruiken daarom de term marinière). De meeste Franse matrozen waren gelegerd in Bretagne, waar de lokale bevolking zich na verloop van tijd eveneens in die gestreepte truien ging hullen.
Coco Chanel introduceerde in het begin van de twintigste eeuw in haar collectie een V-hals trui met horizontale strepen. Dat idee had ze opgepikt tijdens een tripje naar de Bretonse kust. Met haar gestreepte trui sloeg Chanel een brug van de werkende klasse naar de vrouwenmode.
In de jaren veertig en vijftig werd de Bretonse streep populair onder de linkse intelligentsia in Frankrijk. In de jaren zestig onderstreepte de Beatgeneratie hun subversiviteit ermee.
Patti Smith, Andy Warhol, Lou Reed; de Bretonse streep werd een vignet van intelligente opstandigheid. Kurt Cobain (zie hierboven) viel er – een paar decennia later – in al zijn opstandigheid ook op terug.
Weetje: In 1877 werd de gestreepte trui ook in Nederland opgenomen in het officiële uniform van de marine.