De kleur bruin heeft van oudsher een moeizame reputatie. Bruin was de kleur die door armelui werd gedragen. Of door soldaten in de loopgraven. Never wear brown to town, zeggen ze in de City, het financiële centrum van Londen, al geloof ik dat dit vooral de kleur van de schoenen betreft.
Dat de Nazi’s bruinhemden werden genoemd, was ook niet echt goeie publiciteit voor de sympathieke kleur. ‘Bruinhemden’ was de scheldnaam voor de in bruin uniform geklede SA, de para-militaire knokploeg van de Duitse nationaal-socialisten. Na de oorlog is de term een synoniem geworden voor verraderlijk volk.
Maar toen kwamen de heerlijke jaren zeventig. Bruin werd ineens een kleur die zich uitstekend leende voor de materialen die dat decennium opvrolijkten. Denk aan suède, leer en corduroy.
De stijl uit die jaren zeventig is momenteel weer helemaal getapt in de mode-industrie. Dat is ook goed nieuws voor de kleur bruin, die zich de sympathie in toenemende mate laat aanleunen. Volgens trendwatcher Lidewij Edelkoort staan we zelfs aan de vooravond van een heuse Brown Age.
Zo’n bruine periode, dat is goed nieuws. Inzake het pak vormt bruin een geweldig alternatief voor blauw of grijs. Het neutrale bruin laat zich prima combineren met koude kleuren als blauw of wit, maar ook met warme kleuren – zie hieronder de rode das van Ramsey Nasr, onze voormalig Dichter des Vaderlands.
Wel een kleine aantekening bij al die kleurcombinaties: zwart in duet met bruin is een afrader. Het geheel krijgt er een nogal morbide uitstraling van.
Het knappe van Ramsey Nasrs tableau is dat het er heel rijk uitziet, maar in feite is het een simpele combinatie van pak, overhemd en das. Ik denk dat het de ruit is die het hem doet, en die vredige air van moeiteloosheid. Want nu we het niet meer in religie kunnen vinden, is een op maat gesneden/gekocht pak de kortste weg naar balans in het leven.
Is het bruine leer van je brogues vaal geworden? Laat de schoenmaker hem als nieuw oppoetsen. Zo verleng je het leven van je schoenen met een paar jaar.