Champagne, cava, prosecco – wat is het verschil?

Aan het einde van het jaar wordt menig flesje bubbels geopend. Maar de ene bubbel is andere niet. Een update.

Een flesje bubbels is altijd feestelijk. Maar wat zijn de verschillen tussen champagne, cava en prosecco? Meer wijntips vind je overigens hier.

Champagne

Champagne is veruit de bekendste en meest prestigieuze mousserende wijn. Champagne mag alleen zo heten als het uit de champagnestreek in Frankrijk komt. Dezelfde wijn uit een ander deel van Frankrijk, ook als deze op exact dezelfde manier gemaakt is, mag niet zo genoemd worden.

De krijtbodem uit de streek heeft een hoog mineraalgehalte en dat geeft champagne zijn frisse zuurgraad. De meeste champagnes zijn een blend van drie druivenrassen: chardonnay, pinot noir, en pinot meurnier. Om eenzelfde smaak te blijven behouden worden wijnen uit verschillende jaren met elkaar vermengd. Daarom vind je gewoonlijk ook geen jaartal op het etiket van een champagnefles. Zie je wel een jaartal staan, dan betekent dit dat de wijn alleen met druiven uit hetzelfde oogstjaar is gemaakt. Ook heeft de champagne dan langer gerijpt, wat voor een diepere, complexere smaak zorgt.

Cava

Cava is het antwoord van Spanje op champagne. Maar er zijn significante verschillen. Bijvoorbeeld de druivenrassen die worden gebruikt: dat zijn vooral macabeo en parellada. Deze soorten geven cava de karakteristieke frisheid en bloemige noten. De meeste cava´s zijn afkomstig uit de Penedès regio in de buurt van Barcelona.  

De traditionele productiemethode van cava is identiek aan die van champagne. Ook in Spanje vindt de tweede gisting in de fles plaats en dat zorgt voor een complexere smaak en fijnere bubbels.

Cava betekent overigens kelder in het Catalaans.

Prosecco

Prosecco is afkomstig uit de heuvelrijke omgeving van Veneto en Friuli. De tweede gisting ondergaat prosecco niet in de fles, maar in grote roestvrijstalen tanks. Dit zorgt voor een lichtere, meer fruitige wijn. Ook zijn de bubbels grover. De afdronk is minder droog dan bij cava en champagne

De mees gebruikte druif is glera. En die zorgt voor de frisse fruit-aroma’s die prosecco eigen zijn. Prosecco is erg populair, mede door de toegankelijke prijs.