De 9 coolste auto’s uit de filmgeschiedenis

james bond roger moore lotus esprit
Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Er zijn films waarin de auto de hoofdrol speelt, zoals in de horrorfilm Christine waarin een Plymouth Fury een geheel eigen wil heeft. Maar vaker zijn auto’s een accessoire voor de hoofdrolspeler(s) om op een stijlvolle manier van A naar B te komen. Een auto helpt ook om het karakter van een personage te duiden, al zegt de Pussy Wagon van Beatrix Kiddo (Uma Thurman) meer over de man van wie ze deze Chevrolet Silverado inpikte.

coolste auto james bond aston martin sean connery

Goldfinger (1964)

Aston Martin DB5

De Aston Martin DB5 is waarschijnlijk de klassieker onder de klassiekers. James Bond (Sean Connery) reed deze schoonheid in zowel Goldfinger als Thunderball (1965). Een van de originele Bond-Aston Martins leverde bij een recente veiling iets meer dan vier miljoen euro op.

In de film zit de Aston Martin DB5 vol gadgets die Bond vooruit helpen. Van het navigatiescherm dat Q installeerde in het dashboard kun je wel zeggen dat het voorspellend is geweest.

mini cooper cool auto italian job

The Italian Job (1969)

Austin Mini Cooper

Fijn weetje: hoofdrolspeler Michael Caine was bij de opname van The Italian Job nog niet in het bezit van een rijbewijs. Hij kon überhaupt nog niet rijden. Dus zien we hem nergens in de film achter het stuur zitten, ook niet achter het stuur van de drie Mini Coopers waarmee de Engelse dieven door de straten van Turijn ontkomen aan de Italiaanse politie.

james bond roger moore lotus esprit

The Spy Who Loved Me (1977)

Lotus Esprit S1 ‘Wet Nellie

Met futuristische strakke lijnen onderscheidde de witte Lotus Esprit van James Bond (Roger Moore) zich van de klassieke Aston Martins waarin 007 voorheen reed. Maar het echte onderscheidende van deze Lotus zit ‘m in de mogelijkheid om zich tot onderzeeër te transformeren.

In 1989 kocht een Amerikaans echtpaar voor honderd dollar de onbekende inhoud van een opslagplaats in Long Island. In die opslag bleek zich de Lotus Esprit van 007 te bevinden. In 2013 werd die auto geveild in Engeland. Tesla’s Elon Musk betaalde er 550.000 Britse ponden voor, omgerekend zo’n € 650.000.

dukes of hazzard general lee dodge charger cool auto

The Dukes of Hazzard (1979 – 1985)

Dodge Charger RT ‘General Lee’

Hoofdrolspelers Bo en Luke Duke vernoemden hun oranje Dodge Charger RT (Road & Track) naar Robert Lee, de generaal van de Zuidelijke Staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Op het dak lieten ze de rebellenvlag schilderen die in Amerika inmiddels in de ban is gedaan vanwege associatie met slavernij. Om die reden is Warner Bros een aantal jaren geleden ook gestopt met de productie van speelgoedversies van de General Lee.

Naar schatting werden er ruim 350 Chargers gebruikt voor de opnames van de tv-serie. De auto’s hadden vooral veel te verduren van de achtervolgingen door het – overigens fictieve – Hazzard County en de sprongen over heuvels, beken, vrachtwagens en sheriff Rosco P. Coltrane.

p.s. Duke of Hazard is tegenwoordig de bijnaam van de Engelse royal Andrew, de van zijn voetstuk gevallen prins die zijn handjes niet thuis kon houden. (Zijn andere bijnaam: Randy Andy.)

cool auto mad max mel gibson ford falcon

Mad Max (1979)

Ford Falcon XB GT ‘Interceptor’

De Falcon was een model dat Ford alleen in Australië produceerde. In dat land werd ook de eerste Mad Max-film werd opgenomen met Mel Gibson in de hoofdrol, de Amerikaanse acteur die vanaf zijn twaalfde in Australië was opgegroeid.

Door de motorkap van de zwarte Falcon steekt de supercharger die Max met een knop op zijn dashboard kon activeren om zijn motor een boost te geven. Die supercharger werkte uiteraard alleen in de film.

cool auto chevrolet johnnie flodder

Flodder (1986)

Chevrolet Caprice / Impala

In zijn roze Chevrolet convertible maakt Johnnie Flodder (Huub Stapel) Zonnedael onveilig, de sjieke wijk waar de familie Flodder is neergestreken als onderdeel van een sociaal experiment. Voor de films en de tv-series werden vier Chevrolets uit de vroege jaren zeventig gebruikt, zowel van het model Caprice als Impala. 

Buurman Neuteboom had een Citroën CX 25 GTI met injectiemotor in zijn garage staan, zoals wij weten uit de scène waarin Flodder-telg Kees (Tatjana Simic) de buurman erbij lapt met de legendarische zin: “Oh buurman, wat doet u nu?”

kill bill pussy wagon truck chevrolet silverado

Kill Bill Vol. 1 (2003)

Chevrolet 2500 Silverado Fleetside ‘Pussy Wagon’

Beatrix Kiddo (Uma Thurman) begint haar wraak in een kanariegele pick-up truck die ze steelt van een viespeuk die haar in het ziekenhuis misbruikt. De naam die de viespeuk voor zijn truck heeft bedacht staat in bloedrode letters op de achterklep: Pussy Wagon. 

Regisseur Quentin Tarantino bleef na de opnames van Kill Bill de truck privé rijden. Lady Gaga en Beyoncé voeren de Pussy Wagon op in de clip bij hun nummer Telephone.

ford gran torino starsky hutch

Starsky & Hutch (2004)

Ford Gran Torino ‘Striped Tomato’

In de succesvolle tv-serie Starsky & Hutch uit de jaren zeventig was de rode Ford Gran Torino met witte bliksemschicht de derde hoofdrolspeler naast de twee agenten. Die rol was voor de Striped Tomato ook weggelegd in de remake uit 2004 met Owen Wilson als Kenneth ‘Hutch’ Hutchinson en Ben Stiller als David Starsky. Onder de motorkap van de 1974 Gran Torino brult een V8 Ford Windsor-motor met 435 pk.

audi r8 iron man cool auto

Iron Man (2008)

Audi R8

In Iron Man bezit de miljardair-playboy-actieheld Tony Stark een indrukwekkend wagenpark. Maar naast de Saleen S7, Shelby Cobra, Tesla Roadster en Ford Flathead Roadster steekt de Audi R8 er bovenuit. In het frame van aluminium en magnesium huist een 4.2 liter V8-motor met 420 paardenkrachten.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels