Creatief met edelweiss

Op wintersport geweest? Dan heb je je dosis edelweiss in de gedaante van houtsnijwerk en borduursels wel gehad. Maar edelweiss komt in meer vormen…

De rotsplant is bijna aan zijn eigen populariteit ten onder gegaan. De bloemen werden en masse verzameld door toeristen en zijn daardoor bijna uitgeroeid. Ondanks, of eigenlijk juist omdat, ze op moeilijk bereikbare plekken hoog in bergen groeien.

Om deze reden werden ze populair bij toeristen en bergbeklimmers: het was de ’trofee’ die het bewijs was dat men een behoorlijk uitdagende klim had ondernomen.

Inmiddels is het plukken van wilde edelweiss verboden – er wacht je een fikse boete als je betrapt wordt. Is ook nergens voor nodig: Edelweiss wordt ook op vrij grote schaal gekweekt, onder andere in Nederland.

Edelweiss is vaak bezongen, onder meer door Christopher Plummer in deze klassieker uit The Sound of Music.

Crème de la crème

Opvallend: edelweiss duikt ook op in verzorgende producten, zoals in deze Edelweiss Cream van Prescription by Soap (€49, 100 ml). Er is extract uit het blad van edelweiss in verwerkt.

Het is een hydraterende plantaardige crème die je overdag en – indien gewenst – ook ‘s nachts kunt aanbrengen. Het houdt zo’n twaalf uur vocht vast in je huid. Daarbij voedt en kalmeert deze edelweiss cream je vel. Ook is vitamine E toegevoegd en dat werkt huidbeschermend. Eveneens fijn: het trekt snel in.