Zo, dat zit écht wel snor

Een snor geeft je dat je ne sais quoi. Maar welk model past bij jou? En hoe verzorg je ‘m eigenlijk?

Een fraaie snor is het resultaat van durf, geduld en een liefdevolle verzorging. Drie adviezen om van je ’tache je unique selling point te maken.

Wees geduldig

Een kloeke knevel heeft zes tot acht weken nodig om de juiste volheid te krijgen. Pas als de haren op lengte zijn kun je hem definitief in model brengen en kun je hem goed doorkammen.

Het spreekt dat als je opteert voor een dun potloodsnorretje – ook niks mis mee – je aanzienlijk sneller klaar bent. Reken op zo’n drie weken.

Een heel stevige snor, zo een die niet zou misstaan op één van de drie musketiers of op de keizer van Pruisen, vereist gemiddeld drie maanden geduld.

Maak geen vormfout

Kies een snor die bij je gezicht past. Heb je brede kaken dan kun je veel hebben. Bijvoorbeeld een militaire snor waarbij de bovenste randen gebogen zijn en de onderrand net niet over je lip groeit. Deze snor dubbelt als ‘cowboysnor’, wereldberoemd gemaakt door Robert Redford in de film Butch Cassidy and the Sundance Kid. Maar ook de piramide snor is dan een optie. Bij dit model is de basis breed, maar loopt hij iets smaller toe als hij bij de neus komt.

De potloodsnor past dan weer bij elke gezichtsvorm. En is ook ideaal als je snorharen vrij dun van structuur zijn.

Ronde gezichten zijn heel geschikt als ondergrond voor snorren die lengte toevoegen. Daar zijn er heel wat van. Een extreem voorbeeld is bijvoorbeeld de hoefijzersnor. Wereldberoemd gemaakt door Hulk Hogan.

Dagelijkse dosis liefde

Reinig dagelijks de huid onder je snor. In de beginfase is het ook verstandig de haren zelf te voeden om zo je snor in optimale conditie te houden.

Hou je snor brandschoon. Weinig is namelijk onappetijtelijker dan een snor waarin etensresten, vuil of geurtjes zijn achtergebleven.

Het reinigen doe je met een speciale beardwash, In de regel is die net wat zachter en minder uitdrogend dan een shampoo. Ook is de geur aanzienlijk subtieler dan bij een shampoo – geen groene appeltjes of kokos dus!

Je verzorgt ‘m door er dagelijks een paar druppels baardolie in te masseren. Eenmaal op lengte hou je je ’tache’ glanzend en in model met een snorrenwax.