Zien: deze Land Rover Defender x Firmship van Studio Job

Firmship, een bouwer van luxe jachten, heeft een ‘eigen’ Land Rover Defender laten maken door Job Smeets van Studio Job.

Nu zijn er wel vaker samenwerkingen geweest waarbij een iconisch silhouet (auto’s, horloges, kleding) onder handen wordt genomen. Maar deze Land Rover Defender is wel erg bijzonder. Zeker gezien het gebrek aan franjes en gedoetjes.

Firmship is een Nederlands bedrijf dat luxe jachten maakt en is opgericht door Casper Visser, onder andere mede-oprichter van Moooi en Revised. En met luxe bedoelen zij niet overweldigende features en allerhande gedoe. Integendeel. Ja, hun jachten zijn uiteraard luxueus, maar een Firmship-jacht is vooral duurzaam en ontdaan van alle franje.

Defender op water

Geen opsmuk, geen perverse over-the-top-uitingen. Gewoon superstrakke ontwerpen met zeer krachtige ontwerplijnen en uitmuntende prestaties. Zie hier de gelijkenissen met de iconische Defender. Ook een luxe krachtpatser zonder poeha. In zekere zin kunnen we stellen dat een Firmship een ‘Defender op het water’ is.

Eén van de creatievelingen die voor Firmship ontwerpt, is kunstenaar en ontwerper Job Smeets van Studio Job. Aan hem de taak om een nautische vertaling te maken naar het bestaande ontwerp van de iconische Defender. De vierwielaangedreven Firmship Defender is ontdaan van alle franje en doet ons terugdenken de allereerste Defender uit 1948. Toevalligerwijs vond de wereldwijde lancering van dit icoon plaats in Amsterdam op de AutoRAI van dat jaar.

Betrouwbaarheid

Als kleur voor de Firmship Defender werd gekozen voor RAL 7035, ook wel Lichtgrijs. Deze kleur werd specifiek door Job Smeets geselecteerd, omdat het een neutrale grijze kleur is en dus geen sterke ondertonen van warme of koele kleuren heeft. Hierdoor is het juist een veelzijdige kleur die goed te combineren is met andere kleuren. Het heeft tevens een rustgevend karakter en in veel industrieën wordt RAL 7035 geassocieerd met professionaliteit en betrouwbaarheid.

De Firmship Defender is gelakt met de sterkste metaallak ter wereld, een lak die normaal gesproken alleen wordt gebruikt op bulldozers en openbare telefooncellen in de VS. De velgen zijn herziene versies van de originele, door Land Rover ontworpen velgen, die iconisch werden voor de Defender. Uiteraard voorzien van de nieuwe kleur en lak. De sereniteit van de buitenkant vind je ook binnen terug. Het hele interieur heeft een make-over gekregen en is elegant en comfortabel.

Onder de motorkap is uiteraard ook alles dik in orde. De 400 pk zorgen voor een topsnelheid van 191 km/u en een maximaal koppel van 550 Nm. Van 0 naar 100 km/u accelereren ‘kost’ je 6 seconden. Het enige dat deze Firmship Defender waarschijnlijk niet kan is varen. Maar goed, daarvoor moet je maar een Firmship-jacht aanschaffen.

Meer informatie vind je hier en hier