Back to the Sixties – TAG Heuer ‘DATO’ Carrera Chronograph

TAG Heuer put dankbaar uit hun 60’s archief met deze herinterpretatie van de DATO uit 1968.

De Zwitserse horlogemaker beleefde hoogtijdagen in de jaren 60 en 70 en was enorm populair in de autosportwereld, met modellen als de Carrera en Monaco. Sindsdien zijn ze synoniem geworden met de sport toen, niet in de laatste plaats door de onofficiële ambassadeur Steve McQueen en zijn Le Mans-passieproject. Een film waar hij de Monaco om de pols droeg.

Dit jaar heeft TAG Heuer voor de LVMH Watch Week in Miami een uniek en toch eenvoudig stuk uit 1968 nieuw leven ingeblazen met een vleugje moderne flair.

De nog relatief nieuwe Carrera ‘Glassbox’ (de aanduiding voor het vintage aandoende gebolde glas) is een wonder van 39mm. Klinkt wat hyperbolisch, maar tijdens de onthulling vorig jaar was het één van onze favoriete releases.

De nieuwe TAG Heuer Carrera Chronograph ‘DATO’ (€6.450) is een eigentijds horloge, maar het is in essentie nog steeds een Heuer Carrera, de beroemde racechronograaf van Jack Heuer uit 1963. Deze nieuwe DATO-versie is een eerbetoon aan een model dat in 1968 werd geïntroduceerd.

Voorzien van een unieke 30-minuten chronograaf op ‘drie uur’, plus een handig datumvenster op ‘negen uur’, een wissel van de twee die je niet vaak ziet. Voor de trivia-liefhebber: In 1963 kwam het merk met de DATO 12-variant, waarbij een datumvenster werd toegevoegd aan de 12-uur-spot (details van dit horloge werden gebruikt als inspiratie voor de Glassbox Panda-release van vorig jaar).

Het nieuwe horloge heeft een groene – tegenwoordig enorm populair – wijzerplaat, maar dit is net even anders. De blauw-groene tint maakt ‘m tot één van de meest aantrekkelijke waar je nu uit kunt kiezen. Daarnaast biedt de update technische verbeteringen zoals een meer ergonomische kastvorm en een open achterzijde die zicht geeft op het kaliber TH20-07 met een gangreserve van 80 uur.

Het horloge werd gepresenteerd tijdens de LVMH Watch Week 2024 in Miami, naast onder meer de eveneens nieuwe Chronograph Tourbillon (€23.700). De nieuwe ‘Glassbox’-esthetiek is ook hier doorgevoerd, net zoals de blauwgroene wijzerplaat. Het verschil is dat dit model een wijzerplaat heeft met een opening op ‘zes uur’, waardoor je de tourbillonkooi ziet. Naast de twee Carrera-modellen presenteerde het Zwitserse merk ook de Aquaracer Professional 200 Solargraph en de Carrera Date Plasma d’Avant-Garde.