Het antwoord is vaak ‘nee’. Afvallen kost namelijk moeite. Je gedrag (= gewoontes) veranderen vergt toewijding en sporten kost veel energie en geestelijke veerkracht om het ongemak van fysieke inspanning te ondergaan. Veel gedoe, dus waarom niet voor een makkelijke weg kiezen? Helaas bestaat die makkelijke weg niet, hoewel onderstaande dieetmythes je dat wel willen laten geloven.
Niet eten in de avond
De mythe dat je niet in de avond mag eten, komt voort uit het idee dat we in de avond de neiging hebben om ongezond te snacken. Het probleem zit ‘m echter niet in het feit dat je in de avond eet, maar in de keuze voor het type snacks en de hoeveelheid calorieën die die snacks bevatten.
Om af te vallen wil je consistent over een x-periode in een negatieve energiebalans verkeren (meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt). Of jij je dagelijkse caloriebudget (het aantal calorieën dat onder je dagelijkse calorieverbranding ligt) nou in één maaltijd naar binnen schuift of verdeeld over kleinere maaltijden, waaronder een snack in de avond, maakt geen verschil in het bereiken van je doelen.
Je moet 6x per dag eten
Dit is een veel gehoorde mythe die aansluit op de bovenstaande mythe. De 6x eten per dag-regel lijkt te zijn ontstaan uit het idee dat daarmee de verbranding in je lichaam op gang blijft. Als een kampvuur dat uitgaat als er geen nieuw hout op wordt gelegd.
Hoewel dit logisch klinkt, is er geen wetenschappelijk bewijs dat 6x eten per dag een positief effect heeft op het afvalproces. Het maakt niet uit hoe vaak je eet of hoe groot je maaltijden zijn. Wat wel uitmaakt is – daar is ‘ie weer – de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt versus de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.
Ontbijt overslaan is nodig om je lichaam te laten reinigen
Het vernieuwen van cellen heet autofagie en dit kan inderdaad gestimuleerd worden door een langere periode niet te eten. Het lichaam heeft in die vastperiodes energie nodig en begint dat uit het eigen lichaam te halen, onder andere door ‘verkeerde’ cellen af te breken en als energie op te gebruiken.
Moet je daarom het ontbijt overslaan? Het kan, maar hoeft niet. Autofagie kan namelijk plaatsvinden in elke vastperiode. Als jij goed gaat op een stevig ontbijt en vervolgens pas laat in de avond een tweede grote maaltijd eet: doe je ding. Daarbij is het nog maar de vraag hoe lang er daadwerkelijk gevast moet worden om het proces van autofagie in te zetten, wat de werkelijke gezondheidsvoordelen zijn en of vasten eetstoornis en dwang niet in de hand werkt.
Het leven mag leuk zijn en eten speelt daarin een rol. Als je voor een gevarieerd dieet (inclusief je favoriete ongezonde maaltijd) kiest dat aansluit bij jouw caloriebehoeften en doelen, dan hoef je écht geen vreemde fratsen uit te halen.