Culinair juweel in Haarlem

In de hoofdstad van Noord-Holland vind je veel goede restaurants. Dit is een van de beste.

restaurant de zeeuw haarlem

Er is geen stad in Nederland met zo’n hoge restaurant-dichtheid als Haarlem. Het prachtige centrum van Haarlem wemelt van de goede (en soms iets minder goede) restaurants. Gecombineerd met de vaak fraaie ligging in pittoreske straten maakt dat van een van de meest culinaire steden van ons land.

Een van de toprestaurants in de hoofdstad van Noord-Holland is restaurant De Zeeuw aan de Nassaulaan. Het restaurant van chef Jeroen de Zeeuw en zijn vrouw Janine behoort zelfs tot de absolute top van ons land. Vinden wij. 

Het mooi ingerichte restaurant (bijna alles is zwart, op de stoelen na) bevindt zich nog niet zo heel lang op de plek waar het nu staat (het wisselde van locatie met een ander restaurant). Het gaf Jeroen en Janine de gelegenheid om nog meer elan toe te voegen.

Vanaf de buitenkant van het prachtige monumentale pand heb je zicht op de keuken waar de brigade van De Zeeuw gerechten bereidt die Michelinster-waardig te noemen zijn. Binnen voel je de intieme, warme sfeer die het restaurant uitademt.

Het interieur is stijlvol en modern, met aandacht voor detail en veel persoonlijke elementen, wat zorgt voor een huiselijke sfeer. Dit is de perfecte setting voor een romantisch diner of een avond uit met vrienden.

De beste plekken in Amsterdam voor een boordevolle lunch.

Maar de grootste aantrekkingskracht van dit restaurant blijft uiteraard de culinaire kwaliteit. Volgens chef Jeroen de Zeeuw heeft zijn stijl van koken een Franse twist en beweegt de keuken met de seizoenen mee. Wat groeit en bloeit er op het moment suprème?

Vis en schaaldieren domineren; weinig vlees, en alles is zo puur en eerlijk mogelijk. Kortom, weinig poespas en tierelantijntjes. Er wordt niet gewerkt met een à la carte-menu, maar met een drie- tot zevengangs-seizoensmenu (vanaf 60 euro voor drie gangen). 

Het vijfgangen-menu dat ModMod onlangs bij De Zeeuw kreeg voorgeschoteld, was sensationeel lekker en verfijnd. Wat De Zeeuw voorts onderscheidt is het enorme assortiment aan alcoholvrije dranken en een heel toegankelijke wijnkaart.

Het restaurant biedt plek aan zo’n veertig gasten. Op vrijdag en zaterdag wordt er ook lunch geserveerd. De Zeeuw dus. Wij (voor-)zien een ster.

***

Restaurant De Zeeuw, Nassaulaan 1, Haarlem. Reserveren kan hier.