Van deze huisgenoten krijg je jeuk…

Heel veel mensen zijn allergisch voor de huisstofmijt. En die is niet te vermijden.

Buiten is het grijs en nat. Binnen zakken we nog wat dieper in de kussens en duiken we nog wat verder onder de dekens. Knus! Dat vindt ook de huisstofmijt. Die zie je niet, maar is er wel.

Huisstofmijten zijn aaseters. Hun favoriete maaltje bestaat uit huidschilfers. En daar produceer je er nogal wat van: per dag verlies je ongeveer 40.000 dode huidcellen!

Een huisstofmijt is slechts 0,3 millimeter lang. Dus te klein om met het blote oog te zien. Bekijk je ze door een microscoop bekijkt kun je zien dat hun kaken gemaakt zijn om huidschilfers vast te grijpen.

Maar niet te klein om voor problemen te zorgen. Huisstofmijtallergie is namelijk één van de meest voorkomende allergieën. Het zijn de uitwerpselen van de beestjes die allergieopwekkend zijn. Als je een allergie hebt voor huisstofmijt reageer je op hun uitwerpselen. Een mijt produceert in zijn leven maar liefst tweehonderd keer zijn lichaamsgewicht aan uitwerpselen. Dat tikt dus best aan.

In huis

Omdat je ze niet kunt zien, is het moeilijk om zeker te weten of je ze in huis hebt. Maar ga er maar vanuit dat je ze in huis hebt, ook als je heel schoon leeft. Huisstofmijten volgen het voedsel, en dat is in huis waar bergen dode huidcellen te vinden zijn. Het grootste deel van stof in je huis bestaat hierdoor uit dode huidcellen.

Bergen poep

In elk huis leven duizenden huisstofmijten, zelfs als je het heel schoon houdt. En die produceren dus ook bergen huisstofmijtpoep. Het inademen van de afvalstoffen van huisstofmijt kan hooikoortsachtige klachten geven. Denk aan jeukende of tranende ogen. Een verstopte neus, vaak niezen of hoesten. Aan een droge of zere keel, een loopneus, hoofdpijn. Net als vermoeidheid en kortademigheid.

Het verschil met hooikoorts is dat huisstofmijtallergie het hele jaar door klachten kan veroorzaken, terwijl hooikoorts meer seizoensgebonden is en optreedt wanneer planten, bomen of onkruid in bloei staan.

Uitslag

Als je allergisch bent voor huisstofmijt kun je ook last krijgen van symptomen zoals huiduitslag en eczeem. Dit wordt ook wel ‘atopische dermatitis’ genoemd. Atopie verwijst naar de neiging van het immuunsysteem om overdreven te reageren.

Nachtrust

Ook kan de allergie in de weg staan van een goede nachtrust. Want veel niezen of het hebben van een verstopte neus helpen nou niet bepaald om lekker in slaap te vallen. Bijkomend probleem: de slaapkamer, en in het bijzonder je bed, is de plek waar deze beestjes graag vertoeven. Meer tips om beter te slapen vind je hier

Vermoed je dat je een allergie hebt, neem dan contact op met je (huis)arts. Je arts kan een allergietest (laten) uitvoeren. Daarmee kan aangetoond worden of je wel of niet een huisstofmijtallergie hebt. Daarna kan er gekeken worden naar manieren om het beter onder controle te krijgen. Meer informatie vind je hier.