Dit zijn de 9 kastelen van de koning

Behalve een fors fortuin, erft de nieuwe koning Charles III ook al dit vastgoed van zijn moeder Elizabeth.

windsor castle

1 Buckingham Palace, Londen

buckingham palace

Het hoofdkwartier van de Britse koninklijke familie telt 775 kamers. Daaronder 52 slaapkamers, dus er kan gelogeerd worden. Koningin Elizabeth was hier op doordeweekse dagen aan het werk – er zijn ook 19 officiële vergaderkamers.

Overigens is Buckingham Palace in de zomermaanden gewoon te bezoeken, dan gaan de deuren open voor de toeristen.

2 Windsor Castle, Windsor

windsor castle

Windsor Castle was het weekendverblijf van koningin Elizabeth waar ze ook verbleef tijdens de paasdagen. Hier vinden we ook St. George’s Chapel, waar het huwelijk van Harry en Meghan plaatsvond. 

Ook Windsor Castle is toegankelijk voor publiek.

3 St. James’s Palace, Londen

st james s palace

Typische zestiende-eeuws kasteel, ooit gebouwd voor Henry VIII. Wordt niet vaak gebruikt door de Windsors, al liet de nieuwe kroonprins William hier wel zijn oudste zoon George dopen in 2013.

4 Balmoral Castle, Aberdeenshire

balmoral castle

In dit Schotse vakantiehuis blies koningin Elizabeth haar laatste adem uit. Naar verluidt was ze hier het gelukkigst.

Het kasteel is relatief nieuw. Het oude kasteel werd halverwege de negentiende eeuw gesloopt, waarna er een gloednieuw kasteel werd opgetrokken.

Op het landgoed alleen al staan meer dan 150 gebouwen. 

5 Kensington Palace, Londen

kensington palace

Hier woonden William, de nieuwe prince of Wales, en Kate Middleton voordat ze verhuisden om dichter bij de school van hun kinderen te zijn. Harry en Meghan woonden ook een poosje in Kensington Palace. 

6 The Duchy of Lancaster, Lancaster

The Duchy of Lancaster

Helemaal in het noorden van Engeland vinden we Lancaster Castle, dat tot 2011 nog dienst deed als gevangenis. Nogal indrukwekkend is het landgoed behorende bij dit kasteel. Dat landgoed is namelijk 18.000 hectare groot, omgerekend zo’n 180 vierkante kilometer.

7 The Palace of Holyroodhouse, Edinburgh

Dit paleis werd in het begin van de twaalfde (!) eeuw gebouwd als klooster. Holyrood was het officiële verblijf van de koningin in Schotland. 

Holyrood Palace is het hele jaar geopend voor het publiek.

8 Sandringham House, Norfolk

sandringham house

Hier vieren de Britse royals ieder jaar kerstmis. Mocht er na de kerstdis behoefte zijn aan een ommetje, dan behoort dat tot de mogelijkheden: het paleis wordt omringd door zo’n achtduizend hectare grond.

9 Clarence House, Londen

Clarence House

Begin negentiende eeuw gebouwd voor de Hertog van Clarence, vandaar de naam. Hier woonden Charles en Camilla. Ook Charles’ moeder woonde hier, eind jaren veertig.

Clarence House is alleen in augustus open voor publiek.