Het mooiste horloge van de nieuwe koning

JAPAN - MAY 08: Prince Charles sketching in the gardens of Omiya Palace during a break in his official tour of Japan. (Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)

Tijdens de kroning droeg koning Charles geen horloge. Hij had zijn handen vol aan de regalia en de kroonjuwelen.

Charles droeg wel een horloge tijdens de receptie aan de vooravond van de kroning, waar hij onder andere prinses Beatrix en kroonprinses Amalia ontving. Charles droeg daar een gouden Parmigiani Fleurier Toric Chronograph.

Het is waarschijnlijk Charles’ lievelingshorloge, want hij lijkt deze het vaakst te dragen, eerder ook al op de bruiloft van zijn zoon Harry. Maar het horloge uit de koninklijke collectie dat ons het meest aanspreekt is een andere.

Charles is niet de enige Windsor met een product van Cartier in zijn verzameling. Daar waar zijn moeder zich graag omhulde met juwelen van het Franse huis, zo bezit de nieuwe koning een Cartier Santos, waarschijnlijk daterend uit de jaren tachtig.

Charles’ Santos is van staal en – geel – goud, met een bruinleren band en een automatisch uurwerk. Het model lijkt enigszins op de Jaeger LeCoultre Reverso van Charles – die is ook van geel goud met een vergelijkbare bruine band.

De Tank Française van Cartier keerde dit jaar terug om de pols van deze acteur.

De Reverso werd ooit ontworpen als een horloge voor polo-spelers. Door de kast te roteren kon het glas beschermd worden tijdens het stevige polospel. Charles was altijd een fervent polospeler.

Charles tekenend in de tuinen van Omiya Paleis tijdens een tournee door Japan, 1986.
Charles, toen nog prins, tekenend in de tuinen van Omiya Paleis tijdens een tournee door Japan, 1986.

Leuk detail: Charles’ moeder droeg tijdens haar kroning in 1953 een Jaeger-LeCoultre Calibre 101, naar verluidt haar favoriete horloge.