Lees jij dit op een iPhone, of op een Mac? Dan is de aankoop daarvan terug te brengen naar de visie van één man: Steve Jobs, de oprichter van Apple. Jobs, hij overleed in 2011, is misschien wel de invloedrijkste zakenman van zijn tijd.
Kunnen wij simpele zielen het succes van Jobs ervaren? Wij vroegen het aan Daniel Smith, de auteur van het boek Think Like Steve Jobs. Smith bedacht een klein stappenplan waarmee je enigszins in de buurt kunt komen van het succes van Steve Jobs. Doe er je voordeel mee!
1. Eet een apple (écht)
Steve Jobs was een herbivoor die soms wekenlang alleen maar rauw voedsel at. Een enkele keer at hij zelfs helemaal niets, daarmee hoopt hij om een bepaalde geestelijke gesteldheid te bereiken.
Voedingsdeskundige Rhiannon Lambert erkent het effect daarvan: “Door een nieuw dieet te beginnen, krijg je de euforische high van een nieuw doel.” Volgens Lambert kan het helpen om de focus te verleggen, bijvoorbeeld als een project mislukt is (Steve Jobs heeft in zijn leven voldoende mislukkingen gekend, maar wist daar altijd weer sterker uit te komen.)
Ons advies: Je kunt gaan vasten of je dieet beperken tot alleen maar rauw voedsel, maar er zijn andere manieren om je euforisch te voelen. Volgens Dialogues in Clinical Neuroscience kan dat ook met behulp van sport. Ben je down, ga dan een flink eind rennen. Je lichaam zal op zoek gaan naar de zogenaamde runner’s high, waardoor het als vanzelf endorfine aan gaat maken.
2. Concentreer
Daniel Smith: “Steve Jobs kon zich heel goed concenteren op één ding.” Uit neuro-wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je focus het sterkst is als je je op één onderwerp concentreert. Daarom besloot Jobs alles wat hem afleidde in de ban te doen (wat helaas wel ten koste ging van zijn familieleven).
Ons advies: Leg je telefoon aan de kant. Sluit alle tabbladen, behalve de pagina die je echt nodig hebt (nee, Facebook hoort daar niet bij). Luister naar muziek zonder tegelijkertijd iets anders te doen. Beperk het aantal prikkels tot een minimum voor de juiste focus.
3. Categoriseer
Volgens Daniel Smith hield Steve Jobs ervan om in kleine groepen te werken. Smith: “Hoe minder stemmen om tegen op te boksen, hoe sneller hij een beslissing kon nemen.”
Als Jobs aan een project werkte met te veel mensen, werden de overbodige werknemers snel door hem aan de kant gezet. Uit onderzoek van het tijdschrift American Psychologist blijkt dat moderne firma’s met kleine teams productiever zijn dan bedrijven met grote teams.
Ons advies: Ben je onderdeel van een groot team dat een taak moet volbrengen? Verdeel het project op in kleinere onderdelen. Daniel Smith: “In kleine teams verloopt de communicatie soepeler.” Samengevat: je werkt sneller met zijn tweeën dan met zijn zessen.
4. Rekoefeningen
Tegenwoordig vind je op elke straathoek een yoga-school, maar Steve Jobs was al een fanatiek beoefenaar voordat yoga en spiritualiteit trendy werden. Volgens Daniel Smith wilde hij zich met yoga “losmaken van de mainstream en er zeker van zijn dat zijn gedachtegang anders was dan die van anderen”.
Ons advies: Uit onderzoek van het All-Indian Institute of Medical Science blijkt dat het stressniveau van deelnemers aan dat onderzoek sterk daalde wanneer ze yoga beoefenden. Uit ander onderzoek blijkt dat zenuwen in de weg kunnen staan van creativiteit. Kortom: elke dag even stretchen, net als Steve.