Wordt je bruin van indirect zonlicht

En zo ja, is het dan ook net zo schadelijk voor je?

Ja, het is mogelijk om bruin te worden van indirect zonlicht, hoewel de bruining over het algemeen minder intens zal zijn dan wanneer je direct aan zonlicht wordt blootgesteld. Indirect zonlicht kan worden weerkaatst door oppervlakken als water of zand, maar ook via ramen, vooral door spiegelramen.

Het type straling dat verantwoordelijk is voor bruining van de huid is ultraviolette straling (UV). Zowel UVA- als UVB-stralen kunnen bruining veroorzaken, maar UVB-stralen zijn meer betrokken bij het initiëren van het bruiningsproces.

Hoewel glas de meeste UVB-stralen blokkeert, kunnen UVA-stralen zelfs door glas heen dringen. Hoewel je dus binnenshuis of in de schaduw minder blootgesteld bent aan UV-stralen, kan indirect zonlicht nog steeds bijdragen aan enige mate van bruining. 

Is indirect zonlicht schadelijk?

Indirect zonlicht, zoals datgene dat door ramen binnenshuis komt, bevat over het algemeen minder intense ultraviolette straling dan direct zonlicht buiten. Hoewel de intensiteit lager is, kunnen er nog steeds risico’s zijn, met name op lange termijn.

Langdurige blootstelling aan indirect zonlicht kan bijdragen aan huidveroudering en mogelijk schade aan de huid, vooral als dit dagelijks en gedurende lange periodes plaatsvindt. UV-straling staat bekend als een belangrijke factor bij het veroorzaken van vroegtijdige veroudering van de huid en het vergroten van het risico op huidkanker.

Kun je door stress in één nacht grijs worden?

Mensen die veel tijd binnenshuis doorbrengen, zoals kantoorwerkers, moeten zich bewust zijn van de potentiële effecten van langdurige blootstelling aan indirect zonlicht. Het gebruik van zonnebrandcrème, zelfs als je binnenshuis bent, kan helpen de huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Zonlicht geconcentreerd via een spiegel kan zelfs gevaarlijk zijn. Wanneer zonlicht wordt geconcentreerd, kan de intensiteit ervan sterk toenemen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op brandwonden en schade aan de huid en ogen.

Je moet sowieso ten alle tijde vermijden om direct in geconcentreerd zonlicht te kijken, omdat dit ernstige schade aan de ogen kan veroorzaken. Wees dus kortom sowieso voorzichtig met geconcentreerd zonlicht.