Kun je door stress in één nacht grijs worden?

Je hebt vast wel eens verhalen gehoord over mensen die van verdriet of door stress plotseling grijs werden. Waar of Broodje Aap?

Het verhaal gaat dat de Franse koningin Marie Antoinette in de nacht voor ze onder de guillotine moest, compleet grijs was geworden. Nu is het vooruitzicht van onthoofding voor een menigte enthousiaste toeschouwers zeker niet aanlokkelijk, to put it mildly, maar de kans dat dit verhaal op waarheid berust is nihil. Het is een typische Histoire Sandwich Singe.

Stress

Er zijn wél mensen die opvallend snel grijs worden en daar kan stress zeker een rol bij spelen, maar dat kan dus nooit in één nacht.

Een haar kan namelijk niet van kleur veranderen. Is een haar zwart, bruin of rossig dan blijft dat ook zo totdat het haar weer uitvalt. Of je moet gaan kleuren, maar dat is weer een ander verhaal.  Een grijs (of beter een kleurloos) haar komt al zo uit het haarzakje. Dat laatste is gestopt met het aanmaken van pigment, vandaar dat kleurloze dus.

Peper & zout

Grijze haren ontstaan dus als het haarzakje ophoudt met het aanmaken van pigment. Al het haar dat daarna uit die haarzakjes groeit daarna is wit c.q. kleurloos. Door de mix met de andere haren op het hoofd die wel nog kleur hebben lijkt het geheel grijs. Of grijzend. Of peper & zout.


De crux zit ‘m in de haaruitval. Stress kan er wel degelijk de oorzaak van zijn dat je haar verliest. Door het gezwind uitvallen van de haren die nog kleur hebben zal je dos al snel grijzer lijken en nog wat later zelfs spierwit.

En met grijs haar is helemaal niks mis. Dat bewijzen deze mannen.