Grijs haar is het nieuwe sexy

Nog nooit was grijs haar zo hip als nu. Met dank aan deze vijf gedistingeerde mannen. En ja, er staat ook een Nederlander in de lijst.

Lange tijd stond grijs haar voor wijsheid en levenservaring. Daarna werd de kleur vooral geassocieerd met de AOW-leeftijd en ongemakken. Maar inmiddels is grijs aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Mede dankzij deze vijf voortrekkers.

Disclaimer: Deze bijdrage is geschreven door iemand met een grijze bos, dus van enige subjectiviteit kan beslist sprake zijn.

Gary Lineker

In de jaren tachtig was Lineker, geboren in 1960, een topvoetballer die onder meer bij Leicester City, Everton FC en FC Barcelona speelde. Opvallend: Lineker heeft in zijn hele carrière als profvoetballer nooit ook maar één gele of rode kaart ontvangen. Na zijn voetbalcarrière werd hij succesvol sportcommentator, mediapersoonlijkheid én vrouwenidool. Jarenlang was hij de bestbetaalde BBC-werknemer met een jaarlijks inkomen van 1,75 miljoen pond. Van hem stamt de vaak geciteerde uitspraak ‘Voetbal is een simpel spel; 22 mannen rennen achter een bal aan en uiteindelijk winnen de Duitsers’. 

Anderson Cooper

Deze CNN-journalist, uit 1967, is niet voor de camera grijs geworden. Hij was het al toen hij in 2001 op 34-jarige leeftijd bij de nieuwszender in dienst trad – een speling van de natuur. Bijzonder: zijn moeder is Gloria Vanderbilt, de wijlen steenrijke Amerikaanse erfgename en Society figuur, die we in Europa vooral kennen van de parfums en de jeanslijn. Anderson werd geboren uit haar vierde huwelijk, met de schrijver Wyatt Emory Cooper. Hij is een van de eerste openlijke homoseksuele nieuwslezers in de Verenigde Staten. In 2020 werd hij vader van een zoon: Wyatt Morgan Cooper.

Richard Gere

In 1980 brak Richard Tiffany – we begrijpen dat hij zijn tweede naam geheim hield – Gere door met American Gigolo, waarmee hij meteen ook de casual pakken van Armani op de kaart zette. Destijds was Gere (uit 1949) nog middenblond, maar zijn grijsworden heeft hem niet zijn status als sexsymbool gekost. Integendeel: hij wist topmodel Cindy Crawford te strikken toen hij al behoorlijk peper & zout was. Gere heeft serieuze prijzen op het dressoir staan: in 2005 won hij een Golden Globe voor zijn rol in Chicago.

George Clooney

Als er één man grijs haar gewild heeft gemaakt is het George Clooney (1961) wel. Na een aarzelende start als acteur kwam dan begin jaren negentig de doorbraak als Dr. Ross in de ziekenhuisserie ER. Terugkijkend werd Clooney succesvoller naarmate zijn haar korter en grijzer werd. Laat dat een les zijn mannen! In 2014 trouwde Clooney met de beeldschone Libanese mensenrechtenadvocate Amal Alamuddin. Nu zijn ze de ouders van een tweeling.

Frits Thors

Ook in Nederland hebben we mannen die grijs haar op de kaart hebben gezet. Een pionier was Frits Thors, geboren in 1909. Met zijn bijna lichtgevend witte haar en zware, zwarte brilmontuur was hij een imposante verschijning op televisie in de jaren zestig en begin jaren zeventig. Thors was nieuwslezer bij het NTS Journaal van 1965 tot 1972.

Zijn laatste mediaoptreden was in april 2013, toen hij op 112-jarige (!) leeftijd in een interview uitgebreid sprak over zijn band met de Oranjes, in het bijzonder met koningin Beatrix. Thors woonde de laatste jaren van zijn leven in het Rosa Spier Huis in Laren. Hij overleed een jaar later. Met zijn 113 jaar was hij ten tijde van zijn overlijden de oudste man van Noord-Holland.