Deze vrouw heeft een wereldberoemde stem

Monica Polli

Als je op Facebook, Instagram of TikTok weleens reels bekijkt, heb je deze filmpjes zeker een keer voorbij zien komen. Ze zijn opgenomen in Venetië waar zakkenrollers op heterdaad worden betrapt, vaak op stations of drukke pleinen.

Die zakkenrollers worden achterna gelopen en met snerpende vrouwenstem toegeschreeuwd: “Attenzione borseggiatrici, attenzione pickpocket!”

Het zijn verslavende filmpjes, vooral omdat de zakkenrollers (het zijn meestal vrouwen en meisjes) zich een hoedje schrikken. Ze proberen zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken om niet herkend te worden.

De filmpjes zijn een groot succes op social media. Het maakt duidelijk dat het vooral in Venetië wemelt van de zakkenrollers (al zijn er ook varianten in andere Italiaanse steden zoals Milaan).

De grap is dat de dame achter de stem, Monica Poli, inmiddels een wereldberoemde ster is geworden. Haar keiharde stem wordt als meme gebruikt en is zelfs terug te horen op een dance-nummer.

De 57-jarige Poli, die al haar leven lang in Venetië woont, maakt deel uit van de Cittadini Non Distratti, een groep burgers die zich geroepen voelt om toeristen te waarschuwen tegen zakkenrollers. Met succes, want Poli en de Cittadini Non Distratti zijn verantwoordelijk voor een derde van het aantal gearresteerde zakkenrollers in Venetië.

Sinds Monica Poli en haar collega’s hun filmpjes op TikTok plaatsen worden ze door steeds meer mensen gevolgd, met als rode draad telkens weer die harde, door merg en been snijdende stem van Monica Poli: “Attenzione pickpocket!”

De stem van Poli wordt door honderdduizenden mensen herkend, maar hoe ze er uitziet en wat haar beweegt, dat wisten we tot kort geleden niet. Dankzij haar populariteit op social media weten we nu dat deze dame inmiddels al dertig jaar, samen met zo’n vijftig andere Venetianen, actief is in de straten van Venetië om toeristen te waarschuwen en zakenrollers te ontmaskeren. En we weten dat Monica Poli een soort van zesde zintuig bezit en zakkenrollers daardoor vaak al op grond van hun uiterlijk herkent. Haar tip? Wees vooral voorzichtig en alert in metro’s , drukke trams en op stations – een gouden tip. 

* * *

Op TikTok en Instagram zijn de filmpjes en de stem van Monica Poli te horen @cittadini non distratti. Pas op, ze zijn verslavend!