Dit zijn de mooiste WK-ballen

Adidas introduceert de nieuwe bal voor het komende WK Voetbal. Dit zijn de 7 mooiste ballen uit de WK-geschiedenis.

wk argentinie 1978 kempes kerkhof brands

Vanaf het jaar waarin Engeland in eigen land wereldkampioen voetbal werd (kenners roepen nu: 1966), levert het Duitse Adidas de wedstrijdbal. Dat is dus al meer dan een halve eeuw – een indrukwekkende prestatie. 

In Mexico introduceerde Adidas in 1970 hun eerste bal. De Telstar, een witte bal met zwarte, vlakken, was vernoemd naar de satelliet uit de begintijd van de ruimtevaart. De Telstar veranderde voorgoed het beeld dat wij van een voetbal hebben. Ballen waren voor die tijd bruin of oranje, zoals in 1966. De Telstar was de eerste witte voetbal met hoekige panelen.

Leuk weetje: Adidas had de organisatie slechts twintig ballen gestuurd, dus bij enkele wedstrijden in Mexico is nog met een ouderwetse bal gespeeld.

Het is altijd afwachten hoe een bal door de spelers zelf ontvangen wordt. Soms hoor je klachten dat de bal te licht is, of te zwaar. In 2010 maakte de samenstelling met acht panelen de richting van de Jabulani volgens sommige spelers onvoorspelbaar. Giovanni van Bronckhorst had daar geen problemen mee, de doelman van Uruguay wel.

Dit jaar wordt het toernooi voor het eerst sinds mensenheugenis niet in de zomer gehouden. De aftrap is op maandag 21 november. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar geld laat mensen gekke dingen doen, zeker de heertjes bij de FIFA. Dat verklaart ook de keus voor het snikhete Qatar, het gastland waar iedereen een probleem mee heeft, behalve Ronald de Boer, die officieel ambassadeur is namens de organisatie.

Mopperen helpt niet, dus laten we het WK dan maar omarmen. Dat geldt zeker voor de bal. Adidas heeft de kleurrijke bal de naam Al Rihla meegegeven, Arabisch voor ‘de reis’. Uit tests in windtunnels en laboratoria blijkt volgens Adidas dat de Al Rihla de snelste bal ooit is. 

Dit zijn de mooiste WK-ballen uit de afgelopen 52 jaar:

Tango durlast

Tango, 1978

De Tango (of Tango Durlast) werd ontwikkeld voor het WK van 1978, waar Rob Rensenbrink helaas in de laatste minuut op de paal schoot. Deze bal werd vervolgens op maar liefst drie Europese Kampioenschappen ingezet: Italië 1980, Frankrijk 1984 en Duitsland 1988, waar ‘we’ wonnen. De zwarte opdruk suggereert witte cirkels – subliem.

Teamgeist

Teamgeist, 2006

Passende naam voor de bal van een toernooi dat gastland Duitsland een ander imago bezorgde, vrolijker en frisser. De bal had voor het eerst niet 32 maar 14 panelen, met prachtige, pleistervormige accenten. De bal was wel erg licht, maar who cares – lekker dwarrelen richting de kruising.

Telstar 1974

Telstar, 1970

The original. Ontworper door de Zweed Egil Nielsen, een voormalige doelman die in 1962 op het idee van deze vlakverdeling kwam. Op de foto de Telstar voor het WK in 1974, de bal waarmee Oranje wereldkampioen had móeten worden.

Telstar satelliet

Telstar

De satelliet en naamgever van de Telstar. Je zou hier bijna tegen aan willen trappen.

Jabulani

Jabulani, 2010

En toen waren er nog maar acht panelen. Volgens spelers maakte die samenstelling de richting van de bal onvoorspelbaar. Het ontwerp en de kleurstelling paste perfect bij de sfeer in het gastland, Zuid-Afrika.

Fevernova

Fevernova, 2002

Een WK zonder Oranje, maar met Guus Hiddink als coach van Zuid-Korea, en een bal met voor het eerst een driehoekig design.

Telstar 18

Telstar 18, 2018

In Rusland was Oranje niet van de partij, dus er trapte geen Nederlander tegen deze ode aan de originele Telstar uit 1970, met in grijs vervagende zwarte panelen met pixelprint. Origineel. 

Al Rihla

2022, Al Rihla

Met een veilig doch kleurrijk ontwerp, met stroken blauw dwars over de bal getrokken.