In deze eerste tussenstand van Watches & Wonders 2022 behandelen we de nieuwkomers van de prestigieuze Zwitserse horlogebeurs. Waren het vroeger puur de merken van de Richemont Group en wat kleinere onafhankelijke merken, nu zijn er een paar grootheden bijgekomen. We praten je bij over de meest interessante nieuwe releases van Rolex, Patek Philippe, Tudor en Zenith.
Rolex
Er is een volledig vernieuwde Air-King en een linkshandige GMT-Master II met nooit eerder vertoonde lunette-kleuren. Dat is niet alles. Als je het over Rolex hebt, kunnen zelfs de meest subtiele veranderingen groot nieuws zijn, maar dit jaar hebben we zowel grote als kleine updates.
De GMT-Master II (ref. 126720VTNR) is Rolex’ eerste lefty horloge. Ooit. De kroon zit aan de linkerkant, evenals de datumaanduiding en de bijbehorende ‘cyclops’-loep. Rolex is een merk dat groen niet vreemd is, en het is een trendy kleur, maar niemand zag deze move aankomen.
Ook is het een nieuw tijdperk voor de Air-King. Het is nogal een big deal voor het merk om een collectie volledig te herzien zoals ze doen met de Air-King voor 2022. De Air-King (ref. ref. 126900) heeft kleine aanpassingen en verfijningen, maar het is echt de Oyster-kast met zijn nieuwe sportieve kastvorm die dit horloge een geheel nieuw gevoel geeft. Natuurlijk zal zijn onconventionele wijzerplaat altijd weer polariserend zijn, maar de nieuwe Air-King voelt als een samenhangend en aantrekkelijk geheel.
Zenith
In 1994 introduceerde Zenith de Chronomaster. In 2003 creëerde Zenith de Chronomaster Open, als de eerste chronograaf met een gedeeltelijk open wijzerplaat die het echappement en het regelorgaan van het uurwerk blootlegde. Allemaal een evolutie van de El Primero-chronograaf die teruggaat tot het einde van de jaren zestig.
Twee decennia sinds de eerste ‘Open’ heeft de Zwitserse horlogemaker een gloednieuwe versie van de Chronomaster Open onthuld bij de Geneefse horlogebeurs, ontworpen om te pronken met het nieuw ontwikkelde El Primero 3604-uurwerk van het merk. Net als zijn familie heeft het automatische uurwerk met hoge frequentie een chronograaf die tot op 1/10e van een seconde kan meten.
De nieuwe Chronomaster Open behoudt de traditionele driekleurige subdial-opstelling van El Primero-horloges en doet dit op een buitengewoon slimme manier. De 60-secondenteller van de chronograaf is in blauw weergegeven op 3 uur, op 6 uur vinden we de 60-minutenteller in grijs, en de traditionele zilveren lopende seconden-subwijzerplaat op 9 uur blijft functioneel, dankzij een hesalite-glas op de wijzerplaat die over de opening is geplaatst.
Het doorzichtige venster is leesbaar en bevat een secondewijzer, maar biedt toch een onbelemmerd zicht op het echappement eronder. De nieuwe Zenith heeft een waterbestendigheid van 100 meter en een kast van 39,5mm die verkrijgbaar is in roestvrijstaal of roségoud.
Patek Philippe
Patek Philippe wordt beschouwd als één van de meest prestigieuze luxe horlogemakers ter wereld, met een geschiedenis van bijna 200 jaar. De onthullingen van Patek op de Watches & Wonders in Genève hebben ze bestempeld als ‘Highly Contemporary Vintage Style’. De ene is misschien wel de meest casual versie ooit van de klassieke Calatrava-dresswatch, en de andere combineert een jaarkalender met een reistijdcomplicatie.
Als we eerst de Calatrava (ref. 5226G) bespreken, heeft het horloge een zwarte wijzerplaat met zandtextuur. Het horloge krijgt een nieuwe kast in witgoud, met een Clous de Paris-patroon op de zijkanten en lugs die in de achterkant van de kast zijn geïntegreerd. De driehander wordt aangedreven door het zelfopwindende mechanische kaliber 26-330 S C.
De volgende is de annual calendar (ref. 5326G), die misschien wel het ultieme reishorloge is. Het stuk weerspiegelt dezelfde ontwerptaal als de nieuwe Calatrava, die op zes uur die een maanfase-indicator bevat.
Het horloge heeft dezelfde stijl kast in witgoud, maar het is iets groter en komt uit op 41mm in plaats van 40mm. Onder de motorkap bevindt zich het gloednieuwe kaliber 31-260 PS QA LU FUS 24H, dat de jaarkalender koppelt aan de lokale tijd van de reistijdcomplicatie.
Tudor
Tudor heeft er de afgelopen jaren een gewoonte van gemaakt om de show te stelen op internationale horlogebeurzen, nu is het de beurt aan de Black Bay Pro, een stalen sporthorloge van 39mm. Met aan boord Tudors eigen MT5652-uurwerk, een vaste 24-uurs lunette en de optie uit een bijpassende stalen of stoffen band.
Sinds Tudor in 2018 de originele 41mm Black Bay GMT onthulde, riepen enthousiastelingen om een reisversie van de kleinere 39mm Black Bay Fifty-Eight te maken. Nou, die dag is eindelijk aangebroken met de Black Bay Pro. Hoewel het technisch gezien geen Black Bay Fifty-Eight is, heeft het veel gemeen met Tudor’s vintage-stijl duiker, met name een behuizing met een diameter van slechts 39mm.
Verder heeft het horloge een vaste roestvrijstalen 24-uurs lunette. Het horloge wordt aangedreven door eigen Manufacture Calibre MT5652 waardoor de Black Bay Pro naast de GMT- en datumcomplicatie, ook een COSC-certificering en een gangreserve van 70 uur heeft.
One thought on “Watches & Wonders 2022 – Wat was de moeite waard?”
Comments are closed.