Op het wereldkampioenschap voetbal in 1978 arriveerde het Frans elftal in het stadion van Mar del Plata met witte shirts voor hun laatste poulewedstrijd tegen Hongarije. Helaas hadden de Hongaren ook witte shirts meegenomen, dus moest Frankrijk op zoek gaan naar een alternatief.
Het Franse team had in de kleur blauw kunnen spelen, wat tenslotte de kleur is die ze normaal gesproken dragen, maar die shirts hadden ze überhaupt niet meegenomen. Frankrijk had alleen het witte uitshirt meegenomen omdat ze in de veronderstelling waren dat Hongarije in het rood zou spelen.
De thuisbasis van de Fransen, waar de blauwe shirts lagen, was in Buenos Aires, zo’n vierhonderd kilometer verderop. Dat was te ver om alsnog de blauwe shirts te halen, dus werd de hulp ingeroepen van een lokale voetbalclub genaamd Kimberley. Die speelden hun wedstrijden in groenwit gestreepte shirts.
Het creëerde een kleurencombinatie die je zelden ziet, omdat de Fransen hun vaste rode kousen en blauwe broek bleven dragen. Maar soms ontstaat er iets bijzonders uit zo’n toevallige samenloop van omstandigheden. De kleuren die niet bij elkaar lijken te passen (groen, blauw, rood), blijken elkaar juist te versterken.
Zowel Frankrijk als Hongarije was voor aanvang van het duel al uitgeschakeld, dus er stond niets meer op het spel. Toch werd het een vermakelijke wedstrijd.
Frankrijk won de wedstrijd met 3-1. Alle doelpunten vielen in de eerste helft. Lopez, Bertoli en Rocheteau scoorden voor de Fransen; Zombori voor de Hongaren. Daarmee was het de eerste keer dat een nationaal team in clubshirts een wedstrijd op het WK wist te winnen.
Eerder al, in 1950, had een ander nationaal team al eens in clubshirts gespeeld. Mexico en Zwitserland (destijds ook al uitgeschakeld voor aanvang van de poulewedstrijd) melden zich in het Braziliaanse Porto Alegre beiden met rode shirts. De Mexicanen verloren de wedstrijd uiteindelijk met 2-1 in gestreepte blauwwitte shirts van de lokale club Cruzeiro.
En in 1958 moest het Argentijnse team in gele shirts van IFK Malmö aantreden tegen West-Duitsland aantreden. Het hielp ze niet; de West-Duitsers wonnen met 3-2.
Het Kimberley-shirt dat de Franse invaller François Bracci droeg in 1978 hangt in het FIFA-museum in Zürich.