Mouwen opstropen is een kunst

Het gaat, zoals Johan Cruijff altijd zei, om de details. Dat geldt ook voor het opstropen van je mouwen.

jesse klaver
Stijlpastoor
Waarom je als grote man genoeg hebt aan een...
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
AMSTERDAM - Lex Uiting bij de premiere van LOUIS in Pathe Tuschinski in Amsterdam.
De Bosscheboltheorie gaat altijd op
Door Arno Kantelberg

De temperatuur gaat weer toenemen, dus de jasjes gaan weer uit. En als de jasjes uitgaan, worden ook de mouwen van onze – meestal witte of blauwe – overhemden weer opgerold. Waarom ook niet, lekker laten ademen die onderarmen.

Er is echter nog een reden waarom mannen hun mouwen opstropen. Dat is een symbolische reden die je vaak in de politiek tegenkomt.

Vooral in campagnetijd krijgt kleding een communicatieve kracht. Bij de voor GroenLinks succesvolle verkiezingen van 2017 (14 zetels) presenteerde Jesse Klaver zich als charismatische en doortastende leider. Dat communiceerde hij onder meer door zijn mouwen bewust op te stropen.

Jesse klaver opgerolde mouwen

Klaver parallelliseerde met z’n opgestroopte mouwen aan die van Barack Obama en Justin Trudeau. Zowel Obama (in de Verenigde Staten) als Trudeau (in Canada) waren jonge staatsmannen die hun mouwen oprolden om te tonen dat ze klaar waren om – letterlijk – de handen uit de mouwen te steken. Beiden werden uiteindelijk gekozen voor het hoogste ambt (Obama in 2009, Trudeau in 2015).

Jesse Klaver zelf zei daarover in Vrij Nederland: “Als ik campagne voer, moeten de mouwen worden opgestroopt. Zo van: we gaan er tegenaan!”

Maar de ene opgestroopte mouw is de andere niet. Te vaak zien we dolende stukken stof of uitwaaierende manchetten ten hoogte van de elleboog.

Zo rollen we

In Italië hanteren ze de volgende methode: de manchet van het overhemd vouw je eenmaal om. Daarna nog een keer, maar op dubbele lengte. De onderste helft plooi je vervolgens over de bovenste helft. Dat creëert vlak boven de elleboog een strakke vorm. 

In Frankrijk zien ze mouwen als croissants van Danerolles. Daar rollen ze de mouwen op tot boven de biceps. Jean Genet (1910 – 1986), de best geklede schrijver van zijn generatie, kon dat als geen ander.

Het kledingstuk dat je intelligenter maakt.

Op het beroemde portret dat de Franse-Hongaarse meesterfotograaf Brassaï van Genet maakte, draagt deze hetzelfde overhemd als hierboven. Op die foto zie je op de onderzijde van het overhemd duidelijk de initialen van Jean Genet. Daardoor weten we dus dat het een maathemd betreft.

Schrijver Jean Genet in Parijs, circa 1950.
Schrijver Jean Genet in Parijs, circa 1950.

Behalve de wijze van vouwen beïnvloedt vervolgens de hoeveelheid getoonde huid de boodschap. Hoe meer huid, des te steviger communiceer je daadkracht. Maar goed, eerst maar eens rustig proberen te rollen, dan kijken we daarna weer verder.

Stijlpastoor
Waarom je als grote man genoeg hebt aan een...
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
AMSTERDAM - Lex Uiting bij de premiere van LOUIS in Pathe Tuschinski in Amsterdam.
De Bosscheboltheorie gaat altijd op
Door Arno Kantelberg