De coronacrisis heeft glashelder duidelijk gemaakt wat we eigenlijk al wisten: een ongezonde levensstijl is verantwoordelijk voor het gros van de welvaartsziekten. Toch zet de overheid slechts zwakjes in op het verbeteren van de levensstijl van haar burgers, stelt ModMod’s fitness- en gezondheidsexpert Leroy van den Berg.
Hart- en vaatziekten zijn een groot probleem. “In Nederland zijn er zo’n 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte. Elke dag sterven gemiddeld 101 mensen aan welvaartsziekten en worden meer dan zeshonderd mensen in het ziekenhuis opgenomen,” zo is te lezen op de site van de Hartstichting.
Zet deze cijfers af tegen de cijfers die dagelijks in het coronadashboard verschijnen en trek je conclusies. Daarbij hebben rokers en mensen met overgewicht meer kans om na besmetting van COVID-19 in het ziekenhuis terecht te komen.
Toch ligt de focus van de overheid voor een groot deel op het bestrijden van het virus en niet op het verbeteren van de gezondheid van haar burgers. Een bredere visie wordt nauwelijks aangeboord, terwijl de cijfers van het RIVM er niet om liegen: sinds de uitbraak van het coronavirus en de opgelegde beperkingen zijn rokers meer gaan roken, steeg het aantal mensen met overgewicht en bewegen we allemaal een stuk minder.
De oplossing voor een gezondheidscrisis is niet eenduidig en een ‘broccoli-plicht’ is onmogelijk af te dwingen. Burgers zijn immers zelf verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid, maar overheidsbeleid kan wel degelijk een steun in de rug geven. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam zijn er namelijk stellig over: omgeving en aanbod is voor een groot deel bepalend voor de gezondheidskeuze van een individu.
Bewustwording creëren middels campagnes is dus één ding, maar effectieve maatregelen en afspraken met de voedingsindustrie blijven vooralsnog uit. Opvallend, want de afgelopen twee jaar hebben we gezien dat alles uit de kast wordt getrokken om de gezondheid van de Nederlandse burgers te waarborgen.
Laat de Minister van Volksgezondheid die metersdiepe ‘gereedschapskist’ daarom inzetten ter preventie en niet achteraf, als het te laat is. Of zoals mijn moeder altijd zei: “Plak geen pleisters op een open wond, want dan gaat het alleen maar meer etteren.”