De eerste paraplu’s werden niet gebruikt om te beschermen tegen de regen, maar tegen de zon. Het Engelse woord umbrella is afgeleid van het Latijnse umbra, wat schaduw betekent. Dat waren dus eigenlijk parasols, bedoeld om de huid zo ongeschonden mogelijk te houden. Alleen vrouwen maakten er gebruik van.
Toen de parasols ook gebruikt werden om de mens tegen de regen te beschermen (en de term parasol dus veranderde in paraplu), gingen ook mannen het gebruiken. Zo werd de paraplu een moderne versie van het zwaard – een attribuut waarmee je kon wijzen, draaien, zwaaien en dreigen. En waarmee je jezelf droog kon houden.
Waar let je op bij de aanschaf
- De gemiddelde paraplu heeft zes of acht ribben. Kies een exemplaar met negen ribben om het risico op openklappen in de wind te verkleinen.
- Hoe minder knikken in de ribben, hoe steviger de paraplu.
- Het skelet van de meeste paraplu’s is gemaakt van aluminium (meestal in China). Het is goed om te weten dat glasvezel langer mee gaat.
- Een bolle, parasolachtige overkapping werkt minder goed dan een diepe, piramideachtige structuur.
- Een polyester overkapping met een Teflon coating houdt het water tegen. Omdat die niet absorbeert, kun je aangekomen op de plaats van bestemming het water er makkelijk van afschudden.
- Moderne paraplu’s hebben steeds vaker openingen om de wind door te laten. Ideaal voor herfstige stormen.
- De grip is van hout of van hoorn, hoewel rubber de beste grip garandeert.
- Een gekromde grip is de meest traditionele vorm. Die kun je makkelijk ophangen, om je pols haken, of lekker om je vinger draaien, want boys will be boys.
De eerste
De eerste parapluzaak werd in 1830 geopend in Londen: James Smith & Sons. De winkel is nog altijd in bedrijf, zij het op een ander adres dan het oorspronkelijke Foubert’s Place. Sinds 1865 vind je de winkel van James Smith & Sons aan New Oxford Street, op een steenworp van het British Museum.
De beruchtste
De beruchtste paraplu is die waarmee in 1978, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, de Bulgaarse dissidente schrijver Georgi Markov werd vermoord op de Waterloo Bridge in Londen. De paraplu bevatte een pneumatisch mechanisme dat een kogeltje met ricine injecteerde in het lichaam van Markov, die enkele dagen later overleed. De moord was waarschijnlijk in opdracht van de Bulgaarse geheime dienst door een Italiaanse Deen genaamd Francesco Gullino, met codenaam Piccadilly.
Is een paraplu heel goedkoop…
…dan is-ie stiekem heel duur omdat je hem al na één keer gebruiken kunt weggooien.