De beste voetballer aller tijden is niet meer

Brazilian footballer Pelé of New York Cosmos poses with a trophy in 1977. (Photo by 4Imagens/Getty Images)

In São Paolo is op donderdag 29 december Edson Arantes do Nascimento overleden, de voetballer die de wereld leerde kennen als Pelé.

De man die als de beste voetballer aller tijden wordt beschouwd leed al enige tijd aan darmkanker. Hij is 82 jaar geworden

Braziliaanse media berichten dat er maandag een wake zal worden gehouden in Santos, de kustplaats onder de rook van São Paolo. Zondag is de beëidiging van Lulu als nieuwe president.

Pelé speelde zijn hele leven voor de Braziliaanse club Santos (hij debuteerde al op vijftienjarige leeftijd). Hij beleefde nog een korte comeback voor New York Cosmos, maar dat herinneren we ons vooral vanwege de geweldige shirts.

Netflix maakte in 2021 deze documentaire over Pelé.

Pelé werd driemaal wereldkampioen met het Braziliaanse elftal. De eerste keer, in 1958 in Zweden, was hij nauwelijks zeventien jaar – ongekend eigenlijk. In de vier wedstrijden waarop hij in Zweden actief was (waaronder twee (!) in de finale), scoorde hij vier keer.

Dat wereldkampioenschap in Zweden is inmiddels ruim 64 jaar geleden, dus veel bewegend beeld is er niet uit die tijd. Maar door de krakerige cameralens van weleer is de genialiteit van Edson Arantes do Nascimento toch zichtbaar. Kijk zelf maar:

En dit is Pelé’s mooiste gemiste kans: