Van pittig eten leef je langer 

Kan het jou niet heet genoeg? Da’s mooi, dan leef je langer.

rode peper
Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Krijg jij geen genoeg van gepeperd eten? Dan ben je gezond bezig. Volgens studies (uit China en aan Harvard) leidt het eten van pittige kost namelijk tot een langer leven. 

Enkele jaren terug analyseerden onderzoekers aan Harvard een gezondheidsstudie die in China was verricht. Die studie was behoorlijk representatief, want gehouden onder bijna een half miljoen Chinezen (in China doen ze nooit half werk). Deze mensen werden zo’n zeven jaar gevolgd. De onderzoekers hielden de deelnemers in de peiling met medische onderzoeken en vragenlijsten over voeding en levensstijl.

Uit al die onderzoeken concludeerden de medici dat mensen langer lijken te leven bij een pittiger dieet. Mensen die hun maaltijd op smaak gebracht met chilipepers (en andere kruiden), hadden 10 procent minder kans om te sterven. Bij mensen die zes of zeven keer per week pittig aten, was dat percentage zelfs 14 procent. De resultaten werden keurig gecorrigeerd met factoren als leeftijd of rookroutines, maar ook met eventuele ziektes in de familie bij de onderzochte mensen.

Het verband tussen pittig eten en een langer leven is zelfs sterker dan dat tussen alcohol en ouder worden. 

rode peper

Hoewel de onderzoekers niet definitief weten waarom chilipepers zijn te koppelen aan een langere levensduur, is het waarschijnlijk dat capsaïcine, het hoofdingrediënt in kruidige voedingsmiddelen, positieve effecten op de gezondheid van mensen lijkt te hebben. 

De onderzoekers kwamen er ook nog achter dat fans van pittig eten minder kans op kanker hadden, op hart- en vaatziekten, en ook al minder aandoeningen aan de luchtwegen. Kortom, haal de sambal maar uit de kast en verleng je leven!

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie