Er zijn maar weinig vorsten en vorstinnen die het zo lang hebben uitgehouden als de Britse Queen Elizabeth II. Dankzij haar rigide en standvastige karakter stond de Britse koningin 70 jaar lang aan het hoofd van haar koningshuis. Vele historische gebeurtenissen en controverses later is er genoeg filmmateriaal over Elizabeth II.
Terwijl de koningin vroeger als een emotieloze vrouw werd neergezet, protretteerden regisseur Stephen Frears en scenarioschrijver Peter Morgan haar als een bewogen vrouw in The Queen. In Netflix-serie The Crown, waar we Elizabeth vanaf jongs af aan volgen in haar koninklijke carrière, krijgt de queen zelfs een herkenbaar, teder karakter. Alhoewel het altijd duidelijk bleef dat ze niet ‘one of us‘ was; ze was een koningin met een groter doel.
Queen Elizabeth’s favoriete cocktail: de Gin-Dubonnet
Beste films over Queen Elizabeth II en het Britse koningshuis
1 | The Queen (2006) ☆ 7,3
The Queen is een beeldend voorbeeld van hoe regisseur Stephen Frears, scenarioschrijver Peter Morgan en actrice Helen Mirren Queen Elizabeth’s karakter transformeerden van vacant naar diepgaand. De Queen kreeg zoveel karakter dat Mirren een welverdiende Oscar voor haar acteerwerk ontving. Na de dood van Prinses Diana lieten de royals onnodige emoties achter zich en volgden ze een strict protocol. Maar het was premier Tony Blair (Michael Sheen) en zijn regering die de leden van het koningshuis uit hun precedent kregen met een kleine – om het zo maar te noemen – royal revolutie.
2 | Royal Family (1969) ☆ 7,7
In de jaren zestig werden de royals door veel (jonge) Britten met kritiek en argwaan aanschouwd. Wat speelde er af achter de talloze en goedbewaakte paleismuren? Om het volk te informeren, gerust te stellen en voor zich te winnen, werden de camera’s op het Britse koninklijk huis gericht. Een jaar lang filmde een cameraploeg de gesprekken van de royals in hun vrije tijd, door hun gewoontes, hobby’s en activiteiten vast te leggen. Het leverde Royal Family op, een documentaire waarin de kijker kon zien dat het koningshuis gewoon uit mensen bestaat.
3 | Spencer (2021) ☆ 6,6
Toegegeven, Spencer draait allesbehalve om de Britse koningin. De film beslaat een weekend in Sandringham in 1991, vanuit het oogpunt van Prinses Diana. Diana raakt geïsoleerd van de familie en ontwricht, door toedoen van Prince Charles en Queen Elizabeth II. Alhoewel de film niet door iedereen even enthousiast werd ontvangen, laat het zien wat er gebeurt als je tegen het ideaalbeeld van het Britse koningshuis ingaat.
4 | Elizabeth: A Portrait in Parts (2022) ☆ 5,9
In de afgelopen 70 jaar is er meer dan genoeg filmmateriaal over Queen Elizabeth II verzameld om een uitgebreide documentaire mee te vullen. Van haar kindertijd, toetreding, kroning, middelbare leeftijd en drama’s uit de jaren negentig aan toe. Elizabeth: A Portrait in Parts verscheen dit jaar, gemaakt door de regisseur van Britse cult-film Notting Hill, ter ere van het 70ste jubilee van Elizabeth. Net na haar overlijden is de film nog actueler en bedroevender.
5 | The King’s Speech (2010) ☆ 8,0
In The King’s Speech zien we de prinses niet veel, maar haar vader King George VI des te meer. Colin Firth speelt de rol van stotterende koning met drift, met karaktertrekken die doorsijpelen in het karakter van Elizabeth II.
6 | A Royal Night Out (2015) ☆ 6,5
Op V-Day (Victory Day) verschijnen de Prinsessen Elizabeth en Margarat, toen 19 en 14, op het balkon van Buckingham Palace om te zwaaien naar het publiek. Maar snel – en als grote uitzondering – mengen ze zich tussen de mensenmassa’s om de overwinning van de Tweede Wereldoorlog mee te vieren. A Royal Night Out is een vermakelijke film waarin de twee dames “de meest memorabele avond van hun leven” beleefden, zoals Elizabeth toegaf in 1985.