Toen op 4 oktober 1992 een Israelisch vrachtvliegtuig neerstortte in twee Amsterdamse Bijlmerflats, vond een van de meest controversiële vliegtuigrampen van de twintigste eeuw plaats. Er vielen 43 doden – een wonderbaarlijk laag aantal voor de omvang van de ramp. Omdat het een goederenvliegtuig betrof, met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, spreekt de Nederlandse overheid van ‘een geluk’. Alhoewel de zwarte doos van het vliegtuig spoorloos is, wijst het onderzoek naar de oorzaak uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Na een periode van nationale rouw gaat Nederland weer over op de orde van de dag.
Maar de levens van de Bijlmer-bewoners zijn voor goed veranderd. In de maanden na de ramp kregen bewoners mysterieuze lichamelijke klachten en werden huisdieren ziek. Ook bleek dat er veel vragen over het onderzoek naar de oorzaak onbeantwoord bleven. Twee concurrerende journalisten, van twee verschillende kranten, beten zich vast in de controversie omtrent de Bijlmerramp. In de nieuwe Nederlandse dramaserie Rampvlucht komen de verhalen van de journalisten boven water. Yorick van Wageningen speelt Volkskrant-journalist Pierre Heijboer en Thomas Höppener vertolkt de rol van Trouw-journalist Vincent Dekker.
Vincent Dekker betwijfelde zo’n beetje alles van de autoriteiten, vooral over de lading en de route van het vliegtuig. Tegen de Volkskrant vertelt de onderhand gepensioneerde journalist: “Ik voelde dat ik met mijn stukken veel mensen dwarszat. Ik stuitte op een moeras van leugens, halve waarheden en onzin.” Van ongeloof tot aan bedreigingen; ook de levens van de journalisten worden opgeslokt door alle controverses. Ook actrice Joy Delima, bekend van de Nederlandse Netflix-serie Dirty Lines, speelt een rol in Rampvlucht. Als bezorgde arts in de Bijlmer is ze een van de eersten die de pers inlicht over de zorgwekkende medische klachten van de bewoners.
De journalisten gingen op zoek naar antwoorden, waardoor ze in een zes jaar durende strijd belanden met de luchtvaartwereld, de overheid en geheime diensten. Wat is er fout gegaan? Wie heeft er gefaald? Wat moest er geheim worden gehouden? Uiteindelijk leidt hun zoektocht naar de veelbesproken parlementaire enquête in 1998.
Rampvlucht is geproduceerd door Michael Leendertse, die al vanaf kinds af aan interesse had in de controverse rondom de ramp. De ontwikkeling van de dramaserie omving dan ook een meerjarig process van research, archiefonderzoek en interviews met betrokkenen. Zo’n 10 jaar later is het eindresultaat daar. Rampvlucht verschijnt vanaf donderdag 29 september op NPO 1 om 21.30 uur. De vijfdelige serie kan vanaf 29 september in zijn geheel worden bekeken op NPO Plus.