Niet hidden, wel een gem

Is de – geweldige – reputatie van dit restaurant in Amsterdam nog altijd terecht? Tijd voor een tussenbalans.

restaurant neni

Het restaurant NENI kun je in veel bewoordingen beschrijven, maar een hidden gem kun je het aan het Amsterdamse Stadionplein gelegen restaurant bepaald niet noemen.

Het restaurant is groot (gelegen op de eerste etage van de voormalige monumentale Citroën-garage), het ziet er waanzinnig mooi uit, het eten is er geweldig en speciaal, de bediening is er goed. Maar een hidden gem is het niet. 

Al sinds de opening, ruim drie jaar geleden, zit het er elke avond stampvol. Reserveren is een must (waar niet in Amsterdam en Rotterdam?) Het is dus een doorslaand succes, dit hippe restaurant van de Israëlische familie Molcho.

De naam van het restaurant wordt gevormd door de samengevoegde initialen van de vier zoons (Nuriel, Elior, Nadiv, Ilan). Allevier spelen ze een belangrijke rol in het restaurant van hun moeder Haya. 

Maar is die enorme populariteit van NENI – volgens sommigen het grootste restaurant van Amsterdam– ook terecht? ModMod had er al vaker gegeten, maar na drie jaar wilden we weer eens een tussenbalans opmaken. 

Qua inrichting en sfeer (informeel, maar tegelijkertijd superstijlvol) is NENI van internationale allure. Het ziet er modern en ingetogen uit en de enorme – superschone – open keuken is een blikvanger. Zefs de toiletten ogen als een coole loungeclub. Mooi! 

Maar we komen voor het eten.

Shared dining is het idee achter het eten bij NENI. De keuken is Oostmeditterraans, met veel gerechten uit Libanon en Israël. De huisgemaakte hummus, falafel en salades, maar ook de crispy pitabroodjes met gekruide ingrediënten zijn smaakvol (en lekker spicy).

Dat geldt overigens voor alle gerechten die we deze avond kiezen. Voor speciale Oostmeditteraanse gerechten in combinatie met zo’n prachtige plek is NENI dé plek om te zijn.

Maar NENI is meer dan een restaurant(concept), inmiddels ook succesvol uitgerold in vier grote Duitse steden, Zürich en op Mallorca. Ook de boven het restaurant gelegen cocktailbar The Lemonman is een aanrader, en in dit geval wel een hidden gem, want nooit superdruk en ook minimalistisch ingericht. 

restaurant neni

Kies daar van het menu een Telavivo, een oostmeditteraans aperitivo of een van de vegan cocktails.

De uitkomst van ons bezoek? Zo goed dat we vrezen dat we binnenkort nog een keer een tussenbalans moeten opnemen. 

Neni, Stadionplein 8, Amsterdam