Richard Mille verbreekt record voor dunste horloge

De RM UP-01 Ferrari haalt het wereldrecord met een dikte van slechts 1,75 millimeter.

Een paar maanden geleden schreven we al over een record. Bulgari debuteerde met de Finissimo Ultra en werd daarmee ’s werelds dunste mechanische horloge. Een titel die is uitgegroeid tot een soort van wisseltrofee met Piaget, het resulteerde in hun achtste record in slechts acht jaar.

Maar records, zoals ze zeggen, zijn bedoeld om te worden verbroken. Nu is het de beurt aan Richard Mille in samenwerking met Ferrari. Ook een partij die aardig wat kennis heeft van competitie.

Octo Finissimo Ultra

Met een dikte van 1,75 mm overtreft de RM UP-01 Ferrari het horloge van Bulgari, de Octo Finissimo Ultra, met slechts 0,05 mm. Geen gemakkelijke taak. Richard Mille was vastbesloten om dit uurwerk te vervaardigen volgens dezelfde normen als al zijn andere modellen.

Het moest dus niet alleen dun zijn, maar ook meer zijn dan alleen maar een experiment in de strijd om de ‘dunste’ te zijn. Waar andere horloges hun dunheid bereiken door het uurwerk en de kast op hetzelfde vlak te plaatsen, slaagt de RM UP-01 Ferrari erin om het automatische kaliber grotendeels in de kast te plaatsen om totale schokbestendigheid te garanderen en het vermogen om krachten van meer dan 5.000 G te incasseren.

Titanium Klasse 5

Dit zorgt ervoor dat het uurwerk nóg dunner moest zijn dan de kast en dit lukte ze door een dikte van 1,18 millimeter. Richard Mille gebruikt hiervoor titanium van klasse 5 voor verschillende belangrijke onderdelen. Zoals de platine en geskeletteerde bruggen.

Ondanks de traditionele looks worden bepaalde stukken van het kaliber weergegeven door de wijzerplaat, inclusief de wijzers, te laten dubbelen als tandwielen. De kroon is op de wijzerplaat zelf geplaatst, zodat de gebruiker het horloge kan opwinden en instellen door een speciaal gereedschap in de openingen te plaatsen.

De RM UP-01 Ferrari heeft zo’n 6.000 uur aan laboratoriumtests ondergaan en is gelimiteerd tot slechts 150 stuks. De prijs? Een omgerekende €1.712.000, exclusief belastingen.