Rolex perfectioneert de Submariner

Sinds 1953 de standaard als het gaat om moderne duikhorloges en zojuist is-ie nóg verleidelijker geworden.

De Zwitserse gigant is heer en meester in het maken van uitgebalanceerde en elegante maar ook masculiene horloges. Deze nieuwe Rolex Submariner – de belangrijkste van hun nieuwe collectie – is dan ook geen uitzondering. Sinds 1953 staat de Rolex Submariner gelijk aan mythische avonturiers die de dieptes van onze oceaan hebben bereikt. Een wereld die evenveel fascineert als angst inboezemt. In de ruim vijftig jaar dat het model bestaat is er nagenoeg niks aan veranderd. Waarom heel veel veranderen aan iets dat goed is?

Onmisbaar instrument

De eerste Submariner werd in 1953 gepresenteerd op Baselworld. Het eerste horloge dat waterdicht was tot een diepte van 100 meter. Een belangrijke naam hierbij was de Franse fotograaf, ingenieur en ontdekkingsreiziger Dimitri Rebikoff. In 1953 ging hij op 132 duikmissies en het horloge werd voor hem een ‘onmisbaar instrument’.

De reputatie wordt vervolgens in 1960 onsterfelijk gemaakt door een aangepast model, de Oyster Deep Sea Special. Hangend aan de buitenzijde van de bathyscaaf Trieste daalde het horloge af tot een diepte van 10.916 meter in de Marianentrog. Iets dat Rolex-oprichter Hans Wilsdorf maar wat graag wilde delen met de wereld. In tal van reclame-uitingen, dat spreekt.

Sinds 1953 staat de Rolex Submariner gelijk aan mythische avonturiers die de dieptes van onze oceaan hebben bereikt

Maar de Rolex ‘duiker’ werd misschien nóg onsterfelijker door zijn optreden in de eerste James Bond-film Dr. No, waar hij de pols sierde van Sean Connery. En dat zonder sponsordeal, iets dat tegenwoordig ondenkbaar is. De beste product placement ooit. De legende gaat dat producent ‘Cubby’ Broccoli zijn eigen horloge aan Connery gaf omdat hij die lege pols niet kon aanzien en ‘007 nu eenmaal een horloge hoorde te dragen’.

Vintage vibe

Geheel in Rolex-stijl is er dan ook geen wereldschokkend verschil met de Submariner van dit jaar. Ze hebben het op bepaalde punten beter gemaakt, wat de kenner en liefhebber kan waarderen. Het eerste dat opvalt is dat de diameter is vergroot naar 41mm in plaats van 40mm. Met slankere lugs en een aangepaste kroonbescherming. Een net wat gestroomlijnder geheel. Die nieuwe diameter en smallere lugs geven het horloge de looks die richting een vintage Submariner gaat. 

Deze herontworpen Submariner (€7.700) zonder datum en de versie met datum (vanaf (€8.650) vervangen de oude modellen. Naast de diameter is de 21mm band iets aangepast, samen met nieuwe uurwerken. Kaliber 3230 (zonder datum) en kaliber 3235 (met datum) worden voor het eerst in de Submariner gebruikt. Met daarbij nu 70 uur aan gangreserve in plaats van 48 uur bij de voorganger. De oer-Sub is de Oystersteel met zwarte lunette en zwarte wijzerplaat zonder datum. Onze favoriet van het nieuwe stel. Uiteraard zijn er meer smaken verkrijgbaar. De stalen versie met datum en een zwarte of groene bezel. Vooral die laatste zal zeer lastig te krijgen zijn.