Het blijkt een vaak terugkerende bron van discussie in Nederlandse huishoudens: de instelling van de thermostaat. Bijna één op de twintig ondervraagden geeft aan dat de thermostaat zelfs het onderwerp is waar thuis het vaakst ruzie over gemaakt wordt. Een koude oorlog dus.
Zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl onder 2.000 Nederlanders. Met name in Groningen ligt de kwestie hoger of lager nogal gevoelig.
Discussiepunt
Dat voor ruim 4% van Nederland de stand van de thermostaat het vaakst terugkerende discussiepunt is, laat concluderen dat we nogal eens van mening verschillen over de ideale temperatuur.
Dat hoeft er echter niet áltijd mee te maken hebben dat de een het eenvoudigweg sneller warm heeft dan de ander. Naast dat de temperatuur in huis impact heeft op het comfortniveau beïnvloedt de hoogte natuurlijk ook de energierekening. Door de gestegen energieprijzen heeft liefst 46 procent van de Nederlandse huishoudens vorig jaar regelmatig de verwarming uit gelaten, ook als dat kou in huis tot gevolg had.
Grrrroningen
Opvallend is de situatie in Groningen. Daar noemt 11,8% van de deelnemers de thermostaat als hoofdthema van discussies thuis. De uitdagingen van Groningers, van economische zorgen tot slecht geïsoleerde huizen, spelen hierbij zeker een rol. Hogere stookkosten en financiële beperkingen maken de thermostaatdiscussie in deze provincie extra beladen. In Flevoland, waar de huizen nieuw en daarmee standaard goed geïsoleerd zijn, ruziet men nauwelijks over dit thema.
Koukleumen
Dat in menig huishouden ruzie ontstaat over de temperatuur in huis valt goed te verklaren. Vrouwen hebben het namelijk daadwerkelijk eerder koud dan mannen. Dat komt omdat mannen in de regel meer spierweefsel hebben dat warmte genereert, terwijl vrouwen meer vetweefsel hebben. Dat isoleert weliswaar, maar het beperkt ook de warmtestroom naar de ledematen. Vandaar dat vrouwen vaak en snel koude handen en/of voeten hebben.
Ook zijn vrouwen gevoeliger voor temperatuurverschillen en reageren ze sneller op afkoeling door te rillen. Volgens onderzoek van de Universiteit Maastricht werkt de gemiddelde man het liefst bij 22 graden Celsius, terwijl een vrouw het best gedijt in een omgeving tussen de 23,2 en 26,1 graden.
Een eerder onderzoek van Slimster vind je hier.